‘Hara hachi bu’ is een levensstijl waar de inwoners van het Japanse Okinawa zich het hele jaar door aan houden. Okinawa is één van de Blue Zones, waar mensen zeer hoge leeftijden bereiken door hun gezonde leefstijl.

Hara hachi bu betekent dat je je nooit meer dan 80% vol zou moeten eten.

Laatst heb ik zelf gemerkt wat er gebeurt als je dit niet doet. Ik was op een borrel uitgenodigd. Super gezellig! Gedurende de avond genoot ik lekker van alle hapjes, nootjes, brood en soep. Pas aan het eind van de avond voelde ik het. Ik had veel te veel gegeten. Ik voelde me helemaal opgeblazen. De volgende dag had ik er zelfs nog last van!

Echt niet fijn. Achteraf moest ik de prijs betalen omdat ik me niet aan de 80% regel had gehouden.

Als houdingstherapeut hanteer ik met cliënten ook zo’n soort regel. Cliënten willen vaak veel te snel en te veel. Ik geef allerlei opties voor oefeningen die ze kunnen doen en daar moeten ze een keuze uit maken.

Maar wat doen sommige mensen? Ze doen álle oefeningen! En ook nog het maximale aantal dat er bij staat!

“Ja, ik heb alles gedaan wat in de instructie stond, maar ik heb nu wel last”, is het dan.

Ja, hallo! Dat is niet zo raar. Wat in de instructie staat zijn verschillende opties, het is niet de bedoeling dat je dat op dag 1 meteen allemaal gaat doen!

Je betaalt nu de prijs voor het feit dat je over je grenzen bent gegaan. Je lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan bepaalde oefeningen en om zich aan te passen. Overmatige inspanning gaat je niet sneller naar je doel helpen, het kan juist leiden tot overbelasting en blessures.

Houdingsoefeningen moeten geleidelijk en met aandacht worden uitgevoerd. Het draait niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit van de bewegingen. Door bewust te zijn van de signalen van het lichaam en te luisteren naar hoe het reageert, kun je veel effectievere resultaten behalen zonder pijn en spanning.

Less is more, is bij houdingstherapie echt van toepassing.

Ga jij ook altijd te ver als het gaat om het doen van oefeningen?

Doe je lange tijd niks en als je dan besluit te gaan bewegen geef je dan 150%?

Laat ons je dan begeleiden. We gaan je niet vertellen wat je wel en niet mag doen, maar we willen je wel helpen te leren voelen waar jouw lichaam de grenzen aangeeft.

Wist je dat je bij ons een gratis Quick Scan van je lichaam kunt laten doen?

Zo weet je meteen wat de verbeterpunten zijn en wat je zelf kunt doen om je lichaam in betere conditie te krijgen.

Boek hier je gratis scan:

Gratis Quick Scan van je houding