De Aroma Freedom Technique is een manier waarbij je helder krijgt welke gedachten, gevoelens en herinneringen je tegenhouden in het leven. Het gaat om overtuigingen die je over jezelf hebt gevormd.

Tijdens het opgroeien maken we allemaal dingen mee die moeilijk zijn. Op het moment dat je je in die situatie bevond, heb je gedachten en emoties gekoppeld aan de ervaring van dat moment.  Zo heb je overtuigingen gevormd als zelfbescherming, zodat je de pijn die je associeert met die ervaringen niet meer voelt. Toen relevant, maar je kunt je afvragen of deze overtuigingen nu nog aan de orde zijn. Want is het steeds nodig om groepen te vermijden, omdat je vroeger werd gepest? En hoe nodig is het om heel hard en veel te werken, omdat je hebt gezien en meegekregen hoe je ouders aan het buffelen waren? Om maar eens een paar voorbeelden te noemen…

Beperkende overtuigingen

Met de Aroma Freedom Technique herprogrammeer je beperkende overtuigingen, zodat je onderbewustzijn de vrijheid krijgt om nieuwe verbindingen te maken. Je verwerkt de oude overtuigingen, geeft ze een plek en kunt ze daardoor loslaten. Het gevolg is dat je nieuwe inzichten ervaart en er ontstaat een positieve mindset.

De Aroma Freedom Technique gebruikt etherische oliën die ervoor zorgen dat er verandering ontstaat in je hele doen en denken. Deze veranderingen zijn permanent en diepgaand. Barrières die je voorheen voelde ten aanzien van je plannen, doelen of dromen worden minder hoog, tot ze uiteindelijk helemaal verdwijnen.

De kracht van etherische oliën

Bij Aroma Freedom maken we gebruik van de geur van etherische oliën.  Dit zijn natuurlijke verbindingen die worden gedestilleerd of geperst uit verse, biologische planten. Ze komen uit wortels, stengels en bladeren, schors, hars, bloemen en zaden en zijn buitengewoon krachtig en geconcentreerd.

Etherische oliën worden gezien als het immuunsysteem van de plant en als het eerste medicijn van de mens. Ze beschermen de plant voor invloeden van buiten, zorgen ervoor dat die sterk en gezond blijft en worden al eeuwenlang door de mens gebruikt ten behoeve van gezondheid en welzijn.

Hoe verloopt een sessie?

We beginnen altijd met het stellen van een doel of intentie. Het kan een doel zijn met betrekking tot je werk, privé of welzijn. Het triggert iets in je en geeft een negatieve stem die je vertelt dat je het doel niet gaat behalen.

Deze stem roept een emotie in je op als bang, gefrustreerd, eenzaam. Je verwoordt waar je de emotie voelt in je lichaam.

Met deze emotie en het lichaamsgevoel ga je terug in de tijd naar een eerder moment dat je je ook zo voelde. Dat kan lang geleden zijn, maar ook recent. Vaak verschijnt er spontaan een herinnering. Op dit moment in het Aroma Freedom Technique-proces heb je de hele geheugensamenstelling opgeroepen. Hier ligt  de basis van jouw overtuiging waarom je je doel niet zal behalen. Dit moment is het juiste moment om een etherische olie te ruiken: om de Amygdala te kalmeren.

Tijdens het ruiken verzacht of verdwijnt het beeld van je herinnering, de emotie zwakt af waardoor je lichaam zich kan ontspannen. Door de geur lost de emotionele trigger gerelateerd aan je herinnering op en de geheugensamenstelling wordt uit elkaar gehaald.

Na het ruiken gaan we terug naar het doel en we doorlopen nogmaals de stappen. Vaak onstaat er tijdens het ruiken van de olie een nieuwe mindset, nieuwe ideeën ten aanzien van het doel en andere inzichten.

Als alle negatieve stemmen en emoties zijn opgelost verwoord je een positieve affirmatie. Die vormt zich meestal spontaan  tijdens het ruiken van de etherische olie. Deze affirmatie omschrijft de nieuwe inzichten en wordt verankerd met een geur in een zogenaamde Power Pose. Het verankeren met de geur noemen we positieve geurconditionering.

De Power Pose is een belangrijk element uit de Aroma Freedom Technique. Staan in een Power Pose zet allerlei lichaamsprocessen in werking. Het verlaagt bijvoorbeeld het cortisolgehalte in het lichaam waardoor je je kalmer voelt en meer zelfvertrouwen krijgt. De combinatie met een geur en de affirmatie zorgt voor een krachtige houding.

Tot slot bedenk je een aantal actiestappen zodat je – met behulp van de affirmatie – je doel daadwerkelijk kunt gaan manifesteren.

Wanneer gebruik je Aroma Freedom?

Omdat een sessie uitgaat van de negatieve stem die zegt dat je iets niet kunt, of uitgaat van een herinnering waar een negatieve emotie aan gekoppeld is, kun je Aroma Freedom in veel situaties toepassen.

 • Podium- en faalangst;
 • Prestatie- en werkdruk;
 • Uitstelgedrag;
 • Onverwerkte gevoelens en herinneringen;
 • Wanneer je je stuurloos voelt;
 • Helderheid krijgen over jouw pad;
 • Hooggevoeligheid;
 • Weer luisteren naar je intuïtie;
 • En nog veel meer.

De verschillende technieken

Inmiddels gebruiken we in Aroma Freedom verschillende technieken. Ik omschrijf kort de drie belangrijkste:

De Aroma Freedom Technique.

Deze techniek gaat over de toekomst:

 • wat wil je bereiken;
 • over het verkrijgen van helderheid;
 • doelen op “zijnsniveau”.

De Aroma Reset.

Deze techniek gaat over het hier en nu.
Het is een manier voor het afzwakken van:

 • stress;
 • frustratie;
 • emotionele triggers in het heden.

The Memory Resolution Technique.

Deze techniek gaat over het verleden. We gebruiken hem bij:

 • het verwerken van herinneringen die je dwarszitten.

Oorsprong van Aroma Freedom

De Aroma Freedom Technique is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Dr. Benjamin Perkus. In zijn werk als klinisch psycholoog merkte hij dat het inhaleren van etherische oliën ervoor zorgde dat zijn cliënten snel negatieve emoties loslieten en eerder kwamen tot een positieve mindset dan de cliënten die deze oliën niet gebruikten.
Dit heeft Dr. Perkus geïnspireerd tot het maken van een techniek die voor iedereen binnen handbereik is en in eerste instantie bedoeld om voor jezelf te gebruiken.

Door het succes is in 2016 de Aroma Freedom Academy opgericht. Je kunt er in het Engels opgeleid worden tot Practitioner. Hoewel veel mensen voldoende Engels begrijpen is het voor een dieper begrip van de materie het beste om de opleiding in de moedertaal te volgen. Daarom is de opleiding tot Aroma Freedom Practitioner in samenwerking met de Academy ook in het Nederlands beschikbaar gemaakt. De Nederlandse vertaling van het boek is inmiddels ook te koop.

Aanbieding

Wil je kennismaken met de Aroma Freedom Techniek? Dan kun je bij mij een sessie boeken met 10% korting*. Stuur een email met als onderwerp AFTPatrick voor het boeken van je sessie. De sessie kan online plaatsvinden en ik zal je de oliën doen toekomen.

Zou je de techniek graag in je praktijk gebruiken? Volg dan de opleiding tot Aroma Freedom Practitioner. Op 12 april 2021 start er weer een nieuwe training bij Aroma Freedom Europe. Meer informatie daarover vind je op https://www.aroma-freedom.nl/opleiding-tot-practitioner/

Je kunt de opleiding ook volgen in een individueel traject.

Hermien Rondeel

Erkend docent Aroma Freedom en Aroma Freedom Practitioner.

hermien @ aroma-freedom. nl

*Korting is geldig in de maanden februari en maart 2021.