We kennen het gevoel allemaal wel: Na een heerlijke vakantie, waarbij we ons dagelijks ritme even volledig loslaten, keert de realiteit terug. En met die realiteit soms ook de angst: “Heb ik mijn vooruitgang verloren?” Vooral na een traject van houdingstherapie kunnen deze zorgen opspelen. Maar is die angst wel gegrond?

De angst voor terugval

Veel cliënten denken dat ze de voortgang in hun proces verloren zijn als ze even niet actief met hun oefeningen bezig zijn geweest tijdens hun vakantie. Het idee dat al die vooruitgang in één klap tenietgedaan kan worden door een paar weken van ontspanning, is een begrijpelijke, maar vaak ongegronde angst.

Egoscue Houdingstherapie is duurzaam. Het is geen quick fix, maar een diepgaand proces dat verder gaat dan het oppervlakkig trainen van spieren. Het is een herprogrammering van het lichaam om een gezondere houding op natuurlijke wijze in te slijten.

Wanneer je het volledige traject van houdingstherapie hebt doorlopen, zijn de principes ervan in je dagelijkse bewegingen en routines ingebed. Zelfs als je een tijdje stopt met de oefeningen, behoudt je lichaam de kennis en de gewoonte van een correcte houding. Dit heet spiergeheugen.

Wil je toch iets doen op vakantie?

Ook op vakantie kun je altijd iets doen. Het hoeft niet zo uitgebreid als thuis, maar het is wel goed om het ritme erin te houden.

  • Blijf bewust van je houding: Ook al ben je niet thuis, probeer bewust te blijven van hoe je zit, staat, en beweegt.
  • Doe korte oefeningen: Integreer enkele eenvoudige oefeningen in je dagelijkse routine, zelfs als je onderweg bent.
  • Gebruik herinneringen: Zet alarmen of notificaties op je telefoon als geheugensteuntje om je houding te checken.

Houdingstherapie is een investering in je welzijn die zijn vruchten afwerpt op lange termijn. Laat de angst om terug te vallen je niet tegenhouden om vandaag nog te beginnen. Met de juiste mindset en met deze handige tips kun je je vooruitgang behouden, waar je ook bent.

Geniet dus zeker lekker van je vakantie. Geniet van de dingen die je kunt doen, zeker als je dit voorheen nog niet kon. Vertrouw op je lichaam, het kan best wat hebben. Je bent bezig je lichaam opnieuw te programmeren. Onderhoud je routine tijdens je vakantie op een manier die bij jou past en vertrouw erop dat je het weer volop op kunt pakken als je weer thuis bent.

Wil je weten hoe we dit op maat kunnen maken voor jou?

Neem contact met ons op:

https://www.houdingstherapie-hercules.nl/contactformulier/