Blijf zo lang mogelijk gezond en actief door deze les uit de Blue Zones toe te passen!

We hebben er al een keer wat over geschreven, de Blue Zones. De Blue Zones zijn die plekken op de wereld waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven.

Waar wij hier 100 jaar een hoge leeftijd vinden, kun je daar een succesvolle kaarsenwinkel opzetten voor al die mensen die 100 kaarsjes mogen uitblazen.

Nu zeg je misschien: “Nou ja, fijn voor hun, maar ik hoef niet per se 100 jaar te worden.”

Helemaal goed natuurlijk, misschien vind je 86 wel een prima leeftijd, maar dit wil je dan toch hopelijk wel behalen in goede gezondheid?

Dat je op zijn minst zelf nog kunt douchen, aankleden, boodschappen doen, sporten, in de tuin werken? Van die dingen die je nu nog heel gewoon vindt, maar die lastiger kunnen worden als je ouder wordt? Of zeg je: “Je moet gewoon accepteren dat je sommige dingen niet meer kunt op een bepaalde leeftijd.”

Als je in deze overtuiging wilt blijven moet je maar niet naar de Netflix-documentaire kijken over de Blue Zones.

Wat deze inwoners allemaal nog doen op hun leeftijd is zo’n contrast met veel ouderen in onze maatschappij.

Veel van de ‘Blue Zoners’ werken nog steeds, omdat ze het kunnen en er plezier uit halen. Ze tuinieren, wandelen in de natuur, doen aan yoga, lopen trappen en heuvels op om hun boodschappen zelf te halen. En dat allemaal nog op 100-jarige leeftijd!

Ze hebben daar geen sportscholen, maar ze integreren bewegen in hun dagelijks leven. Traplopen, wandelen, fietsen, fruit plukken, schoonmaken, op het land werken, heuvels beklimmen, iedereen doet het. Sommigen doen ook nog dagelijks aan stretchen en yoga nadat ze de 90 jaar al gepasseerd zijn.

Ze zeggen dat dit deels het geheim is van hun fitheid en gezondheid, goed voor je lichaam zorgen. Het lichaam is gemaakt om te bewegen, dus dat doen ze dan ook. Hun huizen hebben vaak ook trappetjes, wat ze dwingt om hun beenspieren dagelijks meerdere keren te gebruiken.

Nu wonen wij natuurlijk niet in de bergen en werken de meesten van ons niet op het land, maar je kunt wel kleine dingetjes doen. Zoek vaker de trap op in plaats van de lift. Loop vaker met één ding tegelijk de trap op in plaats van vijf dingen tegelijk naar boven te willen brengen. Elke extra trap die je loopt draagt bij aan je dagelijkse beweging.

Bij Egoscue houdingstherapie staat functionele beweging ook centraal. De oefeningen die je krijgt helpen je je dagelijkse taken en activiteiten beter uit te voeren. Je zult makkelijker huishoudelijke taken kunnen uitvoeren. Je kunt spelen met je kinderen. Je kunt tillen zonder gekraak en gesteun.

Het is niet waar dat je nu al af moet takelen omdat je 50 geworden bent. De mensen in de Blue Zones doen waarschijnlijk nu op hun 90e meer dan jij nu kunt, dus het bewijs is er.

Als je de documentaire op Netflix nog niet gezien hebt, doe dat dan alsnog.

Het is erg inspirerend en kan je helpen om die positieve verandering aan te brengen in je leven.

Wil jij, net als de inwoners van de Blue Zones, je leven fitter en gezonder doorbrengen?

Wij helpen je graag met een advies op maat. Een plan dat past in je leven zoals dat nu is. Stel het niet uit, beter nu kleine stapjes zetten dan later met 2-0 achter staan.

Plan een afspraak in voor een gesprek:

https://www.houdingstherapie-hercules.nl/contactformulier/