Op Netflix is momenteel de documentaire serie ‘Live to 100’ te zien, waarin de zoektocht te zien is naar het geheim van ouder worden. Er zijn plekken op de wereld waar mensen opmerkelijk oud worden, in goede gezondheid. Deze plekken worden de ‘Blue Zones’ genoemd. Een leeftijd van 100 jaar is in de Blue Zones eerder regel dan uitzondering, wat in onze maatschappij andersom is.

De makers van de documentaire gaan op zoek naar welke factoren er mogelijk mee spelen waardoor de bewoners van de Blue Zones zo oud worden.

Op het Japanse eiland Okinawa hebben ze bijvoorbeeld het gezegde “eet tot je 80% vol zit.”

De mensen hier eten bewust en gematigd, om het lichaam de tijd te geven om het gevoel van verzadiging naar het brein te sturen. Door langzamer en met aandacht te eten voorkom je dat je jezelf overeet en meer binnenkrijgt dan nodig.

Beweging is ook een hele belangrijke factor die meespeelt in een lang gezond leven. De mensen in de Blue Zones bewegen dagelijks op een manier die voor hen goed voelt, zonder zich uit te putten of blessures op te lopen.

Dit is een mooi bruggetje naar houdingstherapie, want ik vertel mijn cliënten ook altijd dat rustig en gestaag veel beter is dan zo snel mogelijk op 100% zitten.

Veel mensen die beginnen aan houdingstherapie willen zo snel mogelijk resultaat. Ze willen veel voluit kunnen sporten, willen weer aan het werk of willen van hun pijn af. Het aparte is dat de meesten lijken te denken dat hoe harder of sneller ze trainen, hoe sneller ze het resultaat bereiken dat ze willen.

Ik heb al eens eerder gezegd: Een baby krijg je ook niet in vijf maanden omdat jij geen zin hebt om er negen maanden over te doen.

Een traject om je houding te verbeteren kost tijd. Als je al 15 jaar klachten hebt ga je niet van je pijn afkomen door je inzet te verdubbelen.

Onze manier van denken wijkt hierin ook enorm af van de denkwijze in de Blue Zones. Hier willen we graag de ‘quick fix’, met een pilletje of snelle behandeling van ons ongemak af, terwijl ze in de ‘gezondere’ streken veel meer gericht zijn op een gezonde leefstijl, wat een gezonder lichaam tot resultaat heeft.

De ‘quick fix’ aanpak is verleidelijk op korte termijn, maar de kans op terugval is groter en medicatie geeft ook nog eens vaak bijwerkingen, waardoor je van de wal in de sloot geraakt.

Wil jij een duurzamere, gezondere aanpak om van klachten af te komen?

Meld je aan voor het volgende gratis webinar, dan vertel ik je hoe je dat doet.