Soms vragen mensen wel eens: “Waarom deel je ervaringen uit je praktijk in je nieuwsbrief?”

Ik vind het belangrijk om mijn ervaringen met cliënten met je te delen omdat er vaak belangrijke lessen in zitten. Voor mij, maar vooral voor jou.

Deze ervaring deel ik met je omdat het best vaak voorkomt en voor beide partijen frustrerend is. Voor mij, omdat ik mijn werk niet goed kan doen en voor de cliënt, omdat die niet van zijn pijn af komt.

Het begint met de intake. Ik begin met een onderzoek naar de houding en pijnpatronen van de cliënt. Dit geeft voor de cliënt al veel inzichten in waarom de pijn of bewegingsbeperking er is. Na de intake is het gevoel over het algemeen heel positief en gaan we samen aan de slag.

Een standaard onderdeel van het traject zijn oefeningen. Oefeningen om stabiliteit en kracht op te bouwen en om het lichaam weer in balans te krijgen. Deze oefeningen worden speciaal op de cliënt afgestemd. Niemand krijgt hetzelfde oefenschema en het is belangrijk dat de oefeningen goed worden uitgevoerd.

De cliënt is blij dat hij of zij zelf iets kan doen thuis en gaat enthousiast beginnen. Er wordt vaak te veel, te vaak en te intensief geoefend, tegen mijn advies in. Ik snap het wel. Mensen denken (soms onbewust) dat meer, sneller of harder beter is en dat ze hiermee hun herstel versnellen.

Niets is minder waar. Sterker nog, het gevolg is dat je meer last krijgt. Dat kan ik je al voorspellen.

De cliënt krijgt dus meer pijn, maakt zich zorgen en gaat, zonder mij iets te vragen, naar de huisarts.

De huisarts zegt dan dat de oefeningen het probleem zijn en dat de cliënt hier direct mee moet stoppen.

Omdat de huisarts door veel mensen nog steeds wordt gezien als een autoriteit, die het het beste weet, wordt dit advies overgenomen. “Ik mag de oefeningen niet meer doen van de dokter. Ik moet dus stoppen.”

Weet je waarom ik dit frustrerend vind?

Niet omdat die cliënten zich zorgen maken en naar de dokter gaan.

Zeker niet!

Bij elke klacht die je niet vertrouwt moet je naar de dokter.

Maar…

Als houdingstherapeut durf ik wel te zeggen dat ik meer gespecialiseerd ben op dit gebied en dat ik precies weet wat ik doe. De huisarts onderzoekt deze cliënten niet zo uitgebreid als ik en heeft geen idee wat ze fout hebben gedaan in het doen van de oefeningen.

Dit is zonde van de tijd. Tijd die ik aan cliënten had kunnen besteden die wel vertrouwen op de therapie en bij mij gewoon aan de bel trekken als iets niet goed gaat.

Als jij liever zelf de regie over je lichaam neemt in plaats van je te laten vertellen wat je wel en niet ‘mag’ doen, wil ik je graag helpen.