Ik ga heel vaak lopend mijn boodschappen doen.

Niet omdat ik geen fiets heb of omdat ik geen benzine kan betalen voor mijn auto, hoor.

Ik probeer zo effectief mogelijk met mijn tijd om te gaan.

Lopend naar de supermarkt gaan scheelt me een rit naar de sportschool, want ik loop er ongeveer een half uur over naar de supermarkt. Terug loop ik dan ook nog met mijn zware boodschappentassen, dus dat is een uur wandelen én krachttraining.

Het kost me inderdaad meer tijd dan wanneer ik met de auto zou gaan, maar hé, ik ben aan het trainen terwijl ik ook nog even buiten kom.

Win-win, zou ik zeggen.

Mijn ‘houdingstherapeut-modus’ staat nooit uit. Als je eenmaal weet wat je weet, kun je het niet meer ‘ontzien’.

Wanneer ik dus mensen op straat of in de supermarkt zie lopen, zie ik ook of ze met hun houding spieren ontlasten en wat hun lichaam doet om gebrek aan spierkracht te compenseren.

Wat me vaak opvalt is dat mensen helemaal niet zo goed in balans zijn. Ik zie mensen regelmatig wankelen, strompelen of bijna over hun eigen voeten struikelen.

Zeker naarmate je ouder wordt is het belangrijk om te werken aan een goede balans en coördinatie. De grootste angst van oudere mensen (en van hun dierbaren) is dat ze vallen en een heup of iets anders breken.

Zo’n breuk heelt gewoon lastiger als je ouder bent, plus dat het vallen ook nog ander letsel kan veroorzaken zoals hoofdletsel.

Het is dus verstandig om, nu het nog kan, te werken aan een gezond en fit lichaam. Je gewrichten hebben sterke spieren nodig om ze op hun plaats te houden en dat betekent: trainen.

Ja, misschien wil je dat niet horen, maar het is nu eenmaal zo.

Don’t shoot the messenger…

‘Rust roest’ is een bekende uitspraak en een waarheid als een koe.

Of:

‘Your body shapes the way you move it’.

Je lichaam vormt zich aan de hand van de activiteiten die jij ermee doet. Je kunt niet van je lichaam verwachten dat het alles doet wat jij wilt als jij er zelf niets aan doet.

Als je wilt weten hoe het zit met je balans, doe dan een simpel testje.

Doe morgenochtend eens je ondergoed en je sokken aan terwijl je blijft staan. Dit dwingt je om op één been te gaan staan terwijl je tegelijkertijd iets moet aantrekken.

Dit daagt de spiertjes uit die verantwoordelijk zijn voor je evenwicht en je weet gelijk hoe je er voor staat.

Laat me weten hoe het ging!

Groetjes,

Patrick