“Bij deze oefening voel ik het daar, is dat goed? Klopt dat wel? Moet dat? Jij bent de expert, dus zeg het maar.”

Elke cliënt is anders, maar dit soort vragen en opmerkingen zijn nogal voorspelbaar. Mensen zijn vaak zo bang om het verkeerd te doen dat ze soms oefeningen helemaal niet uit durven voeren. Ze lijken te denken dat als ze een oefening niet precies doen zoals ik het heb uitgelegd, dat ze het dan helemaal verpesten.

In de vorige mails heb ik het al eerder gehad over eigen verantwoordelijkheid nemen. Ik ben niet de expert van jouw lichaam, dat ben jij zelf. Oké, ik heb ervoor geleerd en ik weet wat ik doe als ik je bepaalde oefeningen geef, maar er is één ding dat ik nog veel belangrijker vind dan het feit dat jij je voet 1 millimeter meer naar binnen zet.

Dat ene ding is: zelfredzaamheid.

Als therapeut wil ik het liefst dat ik op onze vervolgafspraken kan vragen: “Wat kan ik voor je doen vandaag?”

Want dat zou betekenen dat jij als cliënt de regie hebt en dat je precies weet waar je staat in je proces. Dat je een einddoel in gedachten hebt waar je naartoe werkt.

Ik heb wel eens een cliënt gehad die bij wijze van spreken bij elke afspraak achterover ging zitten met zijn armen over elkaar en zei: “Nou, vertel maar wat we gaan doen.”

Je snapt dat je jezelf met zo’n houding ontzettend afhankelijk houdt van een therapeut. Ik begrijp niet waarom je dat zou willen, jij?

“Als ik dit doe, voel ik het daar. Klopt dat?”

Ik zou zeggen, je voelt het daar, dus dat klopt dan toch? Het is jouw persoonlijke ervaring. Natuurlijk snap ik dat je bang bent dat je het verkeerd doet, maar herinner jezelf er aan dat jij de expert bent van jouw lichaam. Als je goed luistert naar de signalen die het je geeft, dan kun je er ook van leren.

Hoe fijn is het als je juist gaat voelen wat er in je lichaam gebeurt en hoe je daar invloed op kunt hebben? Kun je de sensatie in je lichaam veranderen als je je ergens anders op focust? Misschien voel je bij een bepaalde oefening wel dat er andere spieren aan het compenseren zijn of dat je balans nog niet helemaal goed is. Je kunt dit alleen maar opmerken als je je bewust bent en wilt ontdekken hoe jouw lichaam werkt.