“Mamma! Mamma! Kijk wat ik kan!”

Ik kijk op van mijn telefoon en zie een jongetje van een jaar of zes aan de monkey bars hangen. Voordat hij zich als een aapje onder de dwarse spijlen door slingert, wil hij zeker weten dat zijn mamma ziet wat hij zichzelf geleerd heeft.

 

Mamma loopt naar hem toe en moedigt hem enthousiast aan: “Wat goed van jou!”

“Nu jij, mamma!” roept het jongetje.

Zijn mamma lacht en zegt: “Nee, mamma kan dat niet zo goed als jij, hoor. Doe jij het nog maar een keer, dan ga ik kijken.”

 

Ze gaat weer zitten op het bankje en kijkt hoe haar kind speelt op de monkey bars, onder de glijbaan door kruipt en omhoog klautert op zo’n klimrek van touw.

 

Terwijl ik mijn broodje verder op eet en kijk hoe dat jongetje zich lekker uitleeft op het klimrek, denk ik bij mezelf: ‘Waarom doen we dat eigenlijk niet meer? Net als kinderen aan de monkey bars hangen, kruipen, rennen, klauteren?’

We maken onszelf wijs dat we dat niet meer kunnen, we zijn daar te groot voor. We accepteren dat ons lichaam dat niet meer kan. Sterker nog, we proberen het niet eens.

 

Maar denk je eens in hoe goed het voor ons lichaam zou zijn om weer te gaan spelen. Om al je ledematen eens lekker uit te dagen door te hangen, te klimmen, te kruipen, te rollen, te springen.

 

Ik denk dat veel klachten ontstaan doordat we veel te weinig doen. We zitten maar hele dagen achter die computer. Als we in beweging komen is dat in de vorm van lopen naar het koffieapparaat of naar de supermarkt. En zelfs als mensen wel sporten zijn het ook vaak dezelfde dingen die ze doen: op de crosstrainer, op de loopband of de hometrainer.

 

Hé, beweging is goed, hoor! Alles beter dan niets, laat dat duidelijk zijn.

 

Maar als je meer wilt dan gewoon functioneren, mag je wat weer uit je comfortzone komen.

Als je je fit, sterk, soepel en jong wilt voelen, moet je doen wat kinderen doen.

 

Als je zelf een kind hebt is dat makkelijk. Het staat niet raar als je samen met je kind speelt.

Heb je geen kinderen?

Misschien kun je er eentje lenen, van de buren, van je broer, van je vrienden?

 

Grapje…   (maar toch is het een optie)

 

Als je als volwassene niet zelf los wilt gaan in de speeltuin kun je ook denken aan activiteiten als wandklimmen, boulderen, aerial yoga, (paal)dansen of zoek eens op You Tube naar ‘primal movements’, die kun je gewoon thuis doen.