Doe maar een kapseltje…

Met zijn allen hebben we erom gelachen toch, die reclame van Royal Club? Over die man die geen keuzes kan maken, dus maar steeds zegt: “Doe maar een kapseltje.. doe maar een autootje.. doe maar een frisje..”

De boodschap was duidelijk. Als je niet kiest, word je niet heel blij met wat je krijgt.

Toch doen de meeste mensen dat wel als ze naar een therapeut of een dokter gaan. Ze gaan ervan uit dat de expert het wel weet en dat die ze precies voorkauwt wat ze moeten doen.

Sommige mensen stappen bij mij in een traject om een aantal redenen:

  1. Ze willen van hun chronische pijnklachten af
  2. Ze willen weer bepaalde sporten kunnen doen die ze vroeger deden
  3. Ze willen zonder pijn hun werk kunnen doen
  4. Ze willen zonder gekraak en gepiep hun bed uit komen
  5. Ze willen met hun kinderen spelen en niet steeds moeten zeggen: “Ga maar even zelf spelen, pappa moet even uitrusten”

Mijn cliënten hebben wel een doel als ze beginnen, maar gek genoeg houdt het daar vaak op. Wanneer ze hun oefenschema hebben gekregen hoor ik soms helemaal niets, tot aan de volgende geplande afspraak. Geen vragen, geen updates over hoe het gaat, geen verzoek om het schema aan te passen.

Nu denk jij misschien: ‘Nou ja, als alles goed gaat en je geen vragen hebt, waarom zou je?’

Om de simpele reden: omdat ik wil dat ze de regie nemen over hun eigen lichaam.

Ik vraag van ze dat ze hun lichaam gaan observeren, om te voelen wat hun lichaam nodig heeft.

Als jij mijn cliënt bent en je op vakantie gaat, heb je wellicht een aangepast schema nodig. Als je al twee weken met je oefeningen bezig bent, wil ik weten hoe het gaat om beter te kunnen begeleiden. Ik wil weten of de oefeningen goed gaan, of er ongemak of pijn is, etc. Ik wil dat je een actieve rol speelt in het proces. Het is jouw lichaam ten slotte. Jij bent de expert over jouw lichaam, niet ik.

Ik vind dat veel mensen zich te afhankelijk opstellen van hun hulpverlener. Ik zou willen dat hulpverleners vaker de vraag stellen: “En, wat kan ik voor je doen vandaag?”

Ik doe dit wel eens en ik merk dat mensen dit heel ongemakkelijk vinden. Ze verwachten dat ik ze van A tot Z bij de hand neem en staan er niet bij stil dat het eindresultaat, hun verlangen, veel sneller gehaald kan worden als ze zelf ook meedenken.

En hoe zit dat bij jou?

Word jij wel enthousiast bij het idee dat jij actief meedoet om de conditie van je lichaam te verbeteren?

Laten we dan het gesprek aangaan, zodat ik jou kan begeleiden op jouw weg naar een gezond en fit lichaam.