Houdingstherapie is geschikt voor iedereen, aangezien niemand de perfecte houding heeft. Iedereen ontwikkelt spier- (en daardoor gewrichts-) dysbalans door (oude) blessures, teveel zitten, herhaalde bewegingen op het werk of in sport of hobby, et cetera. Iedereen kan zijn of haar houding verbeteren en zo blessures voorkomen, functionaliteit verbeteren en de algemene gezondheid bevorderen.

Preventie

Het kan zijn dat u (nog) geen klachten heeft maar dat u door een verkeerde houding bijvoorbeeld wel een grotere kans heeft op (sport)blessures. Misschien voelt u zich ‘onhandig’ en valt u vaak of loopt u tegen objecten aan, of merkt u dat u duizelig bent en/of snel uit uw evenwicht gebracht wordt. Ook dit is heel goed met houdingstherapie te verbeteren. Met houdingstherapie gaan we uw spieren en gewrichten opnieuw trainen en gaan we het negatieve effect van (teveel) zitten tegen.

Pijnvrij

Verder zult u, door uw houding te verbeteren, een verbetering merken in

 

 • uw ademhaling
 • uw immuunsysteem
 • uw lymfesysteem
 • uw spijsverteringsstelsel / maag-darmstelsel
 • emotionele staat
 • helderheid van geest
 • energieniveau

Er zijn meer processen in het lichaam die beïnvloed worden door houding dan u in eerste instantie misschien denkt. Ik vraag u om zich open te stellen voor de mogelijkheid dat uw klacht op zijn minst verband houdt met uw houding. Als het spier- en gewrichtssysteem weer in optimale staat hersteld is, heeft dat zijn effecten op alles, inclusief uw emotionele en mentale toestand.

Veiligheid

No_left_turn

(Gewrichts)pijn en beperkingen in de beweging kunnen ook gevaarlijk zijn. In het verkeer, bijvoorbeeld in de auto maar ook op de (brom- of snor)fiets, rijden heel wat mensen rond die hun nek niet (meer) volledig kunnen draaien naar één of beide kanten. Hierdoor kunnen zij andere verkeersdeelnemers over het hoofd zien en verkeerde beslissingen nemen, met alle gevolgen van dien. Veiligheidsrisico’s zijn er ook als uw schouder of arm minder beweeglijk is dan zou moeten. Met houdingstherapie kunt u de beweging van uw gewrichten vergroten.

Individueel traject

Voor iedereen zal de therapie er anders uitzien. Ook al heeft u dezelfde klachten als 9 (of 99) anderen, de oorzaken zullen waarschijnlijk anders zijn. Oefeningen die bij de één dus prima werken, hoeven dat bij de ander niet te doen. Samen gaan we de klachten te lijf en ontdekken we gaandeweg hoe we u het snelst en meest effectief klachtenvrij kunnen krijgen.

Welke cliënten zijn geschikt?

Niet iedereen is geschikt voor deze therapie. Het gaat dan niet zozeer om klachten, maar om instelling. Ik zoek cliënten die gemotiveerd zijn om het verschil te maken, om hun (pijn)klachten aan te pakken bij de bron, en die zelf actief deel willen zijn van het therapieproces. Als u een passieve therapie wilt waarbij er vooral dingen “bij” of “met” u of uw lichaam gedaan worden, bent u bij deze therapievorm aan het verkeerde adres. Bij deze vorm van houdingstherapie zijn cliënt en therapeut gelijkwaardig en uiteindelijk is uw lichaam leidend.

Kijkt u ook eens op deze pagina voor een overzicht van klachten die met deze methode te behandelen zijn.

In onderstaande pagina’s ga ik in op verschillende doelgroepen die kunnen profiteren van houdingstherapie.

Chronische pijn

Sporters en atleten

Specifieke doelgroepen:

 • Ouderen
 • Jongeren
 • Kinderen
 • Zwangere vrouwen
 • Musici
 • Andere specifieke beroepen