Houdingstherapie is geschikt voor iedereen, aangezien niemand de perfecte houding heeft. Iedereen ontwikkelt spier- (en daardoor gewrichts-) dysbalans door (oude) blessures, teveel zitten, herhaalde bewegingen op het werk of in sport of hobby, et cetera. Iedereen kan zijn of haar houding verbeteren en zo blessures voorkomen, functionaliteit verbeteren en de algemene gezondheid bevorderen.

Preventie

Het kan zijn dat je (nog) geen klachten hebt, maar dat je door een verkeerde houding bijvoorbeeld wel een grotere kans maakt op (sport)blessures. Misschien voel je je ‘onhandig’ en val je vaak of loop je tegen objecten aan, of merk je dat je duizelig bent en/of snel uit jouw evenwicht gebracht wordt. Ook dit is heel goed met houdingstherapie te verbeteren. Met houdingstherapie gaan we jouw spieren en gewrichten opnieuw trainen en gaan we het negatieve effect van (teveel) zitten tegen.

Pijnvrij

Verder zal je , door jouw houding te verbeteren, een verbetering merken in

 

  • jouw ademhaling
  • jouw immuunsysteem
  • jouw lymfesysteem
  • jouw spijsverteringsstelsel / maag-darmstelsel
  • emotionele staat
  • helderheid van geest
  • energieniveau

Er zijn meer processen in het lichaam die beïnvloed worden door houding dan je in eerste instantie misschien denkt. Ik vraag je om je open te stellen voor de mogelijkheid dat jouw klacht op zijn minst verband houdt met jouw houding. Als het spier- en gewrichtssysteem weer in optimale staat hersteld is, heeft dat zijn effecten op alles, inclusief jouw emotionele en mentale toestand.

Veiligheid

No_left_turn

(Gewrichts)pijn en beperkingen in de beweging kunnen ook gevaarlijk zijn. In het verkeer, bijvoorbeeld in de auto, maar ook op de (brom- of snor)fiets, rijden heel wat mensen rond die hun nek niet (meer) volledig kunnen draaien naar één of beide kanten. Hierdoor kunnen zij andere verkeersdeelnemers over het hoofd zien en verkeerde beslissingen nemen, met alle gevolgen van dien. Veiligheidsrisico’s zijn er ook als jouw schouder of arm minder beweeglijk is dan zou moeten. Met houdingstherapie kunt je de beweging van jouw gewrichten vergroten.

Individueel traject

Voor iedereen zal de therapie er anders uitzien. Ook al heb je dezelfde klachten als 9 (of 99) anderen, de oorzaken zullen waarschijnlijk anders zijn. Oefeningen die bij de één dus prima werken, hoeven dat bij de ander niet te doen. Samen gaan we de klachten te lijf en ontdekken we gaandeweg hoe we jou het snelst en meest effectief klachtenvrij kunnen krijgen.

Welke cliënten zijn geschikt?

Niet iedereen is geschikt voor deze therapie. Het gaat dan niet zozeer om klachten, maar om instelling. Ik zoek cliënten die gemotiveerd zijn om het verschil te maken, om hun (pijn)klachten aan te pakken bij de bron, en die zelf actief deel willen zijn van het therapieproces. Als je een passieve therapie wil waarbij er vooral dingen “bij” of “met” jou of jouw lichaam gedaan worden, bent je bij deze therapievorm aan het verkeerde adres. Bij deze vorm van houdingstherapie zijn cliënt en therapeut gelijkwaardig en uiteindelijk is jouw lichaam leidend.

Kijkt u ook eens op deze pagina voor een overzicht van klachten die met deze methode te behandelen zijn.

In onderstaande pagina’s ga ik in op verschillende doelgroepen die kunnen profiteren van houdingstherapie.

Chronische pijn

Sporters en atleten

Specifieke doelgroepen:

  • Ouderen
  • Jongeren
  • Kinderen
  • Zwangere vrouwen
  • Musici
  • Andere specifieke beroepen