Als ik vroeger wel eens naar de masseur ging voor mijn rugpijn, werd er veel tijd besteed aan het masseren van de plek waar ik pijn had. Heerlijk vond ik dat. Even verlichting van de zeurende pijn die ik dagelijks voelde.

Ik weet nog wel dat ik blij was als ik geweest was en in de dagen er na voelde mijn rug echt goed. Weinig pijn, ik kwam weer een beetje normaal mijn bed uit en ik kon mijn werk zonder al te veel last doen.

Maar ja, je raadt het al…

 

Dit was altijd tijdelijk.

Vrij snel voelde ik het zeurende gevoel alweer terug komen en binnen no-time was het weer hetzelfde als voor de massage.

 

Herken je dat?

 

De mensen die bij mij een afspraak maken voor een Zoomcall, daar hoor ik over het algemeen hetzelfde verhaal van.

“Ik ben op zoek naar een blijvende oplossing voor mijn pijn, maar dat is me tot nu toe niet gelukt. Ik heb wel baat bij massage.”

 

Nou, weet je wat ik denk?

Ik denk dat je helemaal geen baat hebt bij massage, anders zat je hier nu niet. Als je baat had bij massage zou je mijn hulp niet nodig hebben, of wel?

En ik weet ook waarom je er geen baat bij hebt.

Massage, en heel veel lichamelijke behandelingen, werken tijdelijk.

Dat heb ik zelf ook ervaren.

 

Het verlicht de pijn, maar omdat de oorzaak van de pijn niet wordt weggenomen, komt de pijn weer terug. Dit heet symptomatisch behandelen, alleen het symptoom wordt aangepakt, niet de oorzaak. Dit is dweilen met de kraan open.

 

De oorzaak van de pijn zit in veel gevallen namelijk niet op de plek waar jij pijn hebt en daar gaan veel behandelaars de mist mee in.

 

De Egoscue methode, waar ik mee werk, gaat volledig in op de oorzaak van de klacht. Er wordt grondig gekeken naar de houding van de cliënt, hoe de cliënt beweegt en hoe de klachten hier verband mee houden. Egoscue gaat er ook vanuit dat je lichaam zelf de balans kan herstellen, onder de juiste begeleiding. Je hoeft helemaal niet behandeld te worden. En dat is maar goed, want als je je alleen maar goed zou voelen door een behandeling zou je afhankelijk worden van een behandelaar. Dan kun je net zo goed een levenslang abonnement nemen op die sessies.

 

Waar het op neer komt:

De plaats van de pijn is niet de plaats van het probleem en je hoeft niet behandeld te worden.

Wil je meer weten over hoe ík het aanpak?

Lees deze pagina maar eens: https://www.houdingstherapie-hercules.nl/overzicht/