Heb je ooit het gevoel gehad dat je constant bezig bent met het oplossen van problemen, maar nooit bij de wortel van het probleem komt? Dit noemen we ook wel ‘dweilen met de kraan open’. In de context van houdingstherapie, stellen we onszelf altijd een belangrijke vraag: richten we ons op het dweilen, of is het tijd om de kraan te repareren?

In veel gevallen van houdingsgerelateerde klachten, ligt de sleutel tot verbetering niet in het gebied waar de pijn zich manifesteert, maar elders in het lichaam. Bij houdingstherapie richten we ons vaak op het heup- en bekkengebied. Dat is niet omdat we dit leuk of makkelijk vinden, maar omdat dit de fundamenten zijn waarop ons lichaam rust. Een disbalans of zwakte hier kan leiden tot een kettingreactie van problemen, variërend van rugpijn tot aan nekklachten.

Het menselijk lichaam is een complex systeem waarin alles met elkaar verbonden is. Wanneer er problemen ontstaan in het heup- en bekkengebied, kan dit invloed hebben op de algehele houding en zelfs leiden tot klachten in volledig andere lichaamsdelen, zoals de nek. Het is daarom essentieel om deze kerngebieden te versterken en in balans te brengen, zodat het hele lichaam als één geheel kan functioneren. Dit is waarom je vaak oefeningen van ons krijgt die je niet verwacht.

Het kan verrassend voor je zijn dat je oefeningen krijgt die voornamelijk gericht zijn op je heupen en bekken. Je zal de eerste niet zijn die vraagt: “Waar blijven mijn nekoefeningen?” Dit doen we omdat het aanpakken van symptomen – zoals nekpijn – zonder de onderliggende oorzaak te behandelen, slechts een tijdelijke oplossing biedt. Door ons te richten op het versterken en stabiliseren van de heupen en het bekken, pakken we de kern van veel houdingsproblemen aan. Zo voorkomen we dat je steeds terug moet naar ‘het dweilen’, en zorgen we in plaats daarvan voor een duurzame oplossing.

Als je ons al een tijdje volgt weet je ondertussen wel dat houdingstherapie om meer gaat dan het tijdelijk verlichten van symptomen. Het gaat om het herstellen van de balans en het versterken van het lichaam van binnenuit. Dus, de volgende keer dat je je afvraagt of je therapeut de nekoefeningen vergeten is, onthoud dan dat je therapeut de kapotte kraan aan het fixen is, zodat je niet langer hoeft te dweilen.

Gaan we bij jou ook de kraan repareren, zodat je eindelijk kunt stoppen met dweilen?

Neem contact met ons op om te beginnen!