Door het vele thuiswerken zitten vele mensen te veel en niet goed, fysiotherapeuten doen goede zaken om mensen weer van hun klachten af te helpen, Maar wat kun je nou zelf doen om er voor te zorgen dat je thuis beter zit. 

Advies voor de thuiswerker

Het menselijk lichaam is niet gemaakt om te zitten. Je hoor het vaak. En toch zitten we vaak een groot deel van de dag. En nu met de lockdown zitten we steeds vaker thuis op keukenstoelen … aan eetkamertafels. En klagen steeds meer mensen over rug- en nekklachten.

Dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat die eetkamerstoelen en keukentafel niet gemaakt zijn om aan te werken. Keukentafels en eettafels zijn meestal net wat hoger dan wat je op kantoor gewend bent. De stoel is meestal niet verstelbaar, waardoor men ook vaak net iets te laag zit. Het gevolg is dat mensen zich vaker langdurig oprichten e dat er naar verloop van tijd klachten gaan ontstaan aan nek en rug.

Het beste advies aan de thuiswerker is natuurlijk; blijf niet te lang zitten, maar beweeg, loop, ren of laat tussendoor de hond uit. Een andere goede tip is – al zal niet iedereen dat waarderen – ga halverwege de dag het huis even schoonmaken. Het schoonmaken vormt dan een welkome afwisseling op het zitten. Tenminste als het schoonmaken zelf ook veel afwisseling biedt; kort stofzuigen, wat afnemen, wasje inzetten  (door de knieën) en was ophangen (weer oprichten) geeft veel variatie. Ander voordeel; je houdt er een schoon huis aan over.

Het centrale thema van alle adviezen is veelal het creëren van afwisseling. En het stilzitten op een stoel, achter een computer zorgt er juist voor dat dit er bij inschiet.

De beste oplossing tijdens het zitten is dan natuurlijk actief zitten. Zorg ervoor dat je tijdens het werk veel van houding varieert. De Wigli wiebelkruk biedt de mogelijkheid om tijdens het zitten voortdurend  de houding licht aan te passen waardoor nek en rugwervels steeds wisselend belast worden. Zo zullen er minder snel klachten optreden. Maar let dan zeker ook op de juiste zit- en werkhoogte. Stel de stoel in op jouw lichaamslengte (nog beter onderbeenlengte) en pas de tafel daar aan aan. En niet andersom.

De Wigli vormt een goede aanvulling op de oefeningen van Houdingstherapie Hercules. Klanten die een Wigli aanschaffen krijgen een korting 10% met de kortingscode ‘Hercules2021’.

Alphons Hesselman

Toelichting Patrick: allereerst een disclaimer dat ik uitsluitend content plaats waar ik zelf ervaring mee heb en een positief effect van heb ervaren. Ik heb de Wigli ooit op een gezondheidsbeurs leren kennen, toen ik nog een kantoorbaan had, voordat ik houdingstherapeut was. Ik was gelijk geïntrigeerd door de stoel en heb er even 1 geleend van een kennis om uit te proberen. Ik was eigenlijk gelijk verkocht, zeker omdat ik nogal een dynamische ‘zitter’ ben. Het in beweging houden van het lichaam vond ik zelf erg prettig. Ik heb het zitten op de Wigli opgebouwd van een half uurtje per (werk)dag tot ik uiteindelijk een volledige werkdag van 8 uur op de wigli kon zitten. In die tijd had ik best veel rug- en RSI-klachten en ik had echt de indruk dat deze hierdoor verminderden.