Wanneer we met een probleem te maken krijgen – of het nu een pijn in onze rug, nek of ergens anders is – is onze eerste reactie om direct naar de plek van de pijn te kijken. Logisch, toch?

Mijnheer Jansen heeft kniepijn

Bijvoorbeeld: mijnheer Jansen heeft pijn in zijn knie en laat de knie onderzoeken door de dokter. De klacht wordt gelukkig serieus genomen en mijnheer Jansen mag door naar het ziekenhuis voor een foto. Daar krijgt mijnheer Jansen het goede nieuws: “Er is niets met uw knie aan de hand. Maar u krijgt wel wat pijnstillers mee, misschien is het wel een ontsteking.”

Na een half jaar gaat mijnheer Jansen zelf op onderzoek uit, want bij de dokter hoeft hij niet meer terug te komen. Hij is gezond verklaard en aan die klacht kunnen ze niets doen, want er is geen afwijking gevonden.

Wij kijken heel anders naar de klacht van mijnheer Jansen. We kijken naar hoe hij staat, loopt, zit, beweegt. We willen weten wanneer deze klacht is ontstaan en wanneer hij er precies last van heeft en wanneer niet.

Dit is waar houdingstherapie over gaat.

Al deze elementen samen vertellen een dieper verhaal. Je moet alle elementen samen nemen en niet focussen op één ding.

De vier blinde mannen en de olifant

Er is een bekend verhaal dat dit concept prachtig weergeeft. Vier blinde mannen raken elk een ander deel van een olifant aan en concluderen allemaal iets anders. De een voelt een slurf en denkt dat het een slang is, de ander raakt de poot aan en zegt dat het een boom is, enzovoort. Net als in dit verhaal, kan het gevaarlijk zijn om onze gezondheidsklachten door een nauwe lens te bekijken.

In de reguliere medische wereld gebeurt dit helaas vaak. Soms wordt er zo gefocust op één specifieke klacht, dat de onderliggende oorzaak of andere symptomen, die erbij horen, over het hoofd worden gezien. Dit kan leiden tot een behandeling die misschien tijdelijke verlichting biedt, maar niet de kern van het probleem aanpakt.

Wij hebben in de loop van de jaren wel geleerd dat een brede kijk nodig is. In het lichaam hangen zo veel delen met elkaar samen, dat je bijna nooit kunt zeggen: “Dat heeft niets met elkaar te maken.”

Hoe vaak wij niet horen: “Ik heb ook pijn in mijn nek. Maar dat heeft niets te maken met mijn kniepijn.”

Het begin van het oplossen van pijnklachten is erkennen dat alles in ons lichaam verbonden is en dat het niet toevallig is dat klachten samengaan met andere klachten. Je moet je lichaam gaan zien als een geheel, dat bij klachten uit balans is geraakt.

Meer weten hierover? Meld je aan voor het gratis webinar:

https://www.houdingstherapie-hercules.nl/webinar