Ik geef toe dat bepaald taalgebruik weinig wetenschappelijk overkomt. “Teruggaan naar de blauwdruk”, “holistisch”, de invloed van mentale en emotionele aspecten, op sommige mensen komt dit behoorlijk ‘zweverig’ over. Ik kan hier een aantal dingen over zeggen.
Ten eerste denk ik dat, wetenschappelijk of niet, de resultaten voor zich spreken. Honderdduizenden mensen gingen u voor, wereldwijd, de afgelopen 40 jaar, met zeer hoge succespercentages. De wetenschap is per definitie conservatief en heeft vaak wat meer tijd nodig om iets te “bewijzen” volgens hun standaarden en dit is grotendeels terecht. Ikzelf wacht hier meestal niet op. Als ik zelf merk dat een methode (voor mij) werkt, en “goed voelt” (nog zo’n softe kwalificatie), dan wacht ik niet op wetenschappelijke goedkeuring. Uiteraard staat het u vrij om hierin conservatiever (of progressiever) dan ik te zijn. Voor mij is “wetenschappelijk bewezen” in ieder geval niet het enige criterium waar ik naar kijk.
Ik kwam laatst een mooie definitie tegen van wetenschap:
Wetenschap is een tijdelijke schijnzekerheid onder invloed van voortschrijdend inzicht
en ik ben het 100% eens met de 3 elementen die hier in zitten. De stand van de wetenschap is altijd tijdelijk, we weten nu meer dan een jaar geleden. Per definitie is dit een staat van schijnzekerheid, omdat we ook weten dat we volgend jaar meer weten dan dit jaar (voortschrijdend inzicht), en dit kan zelfs precies het tegenovergestelde zijn als wat we nu denken waar te zijn.
In het ideale geval is wetenschap objectief en staat deze open ook voor nieuwe inzichten. Helaas komt het maar al te vaak voor dat de wetenschap niet objectief is. Zeker in de gezondheidszorg denk ik dat er veel ontwikkelingen onderbelicht zijn of waarover zelfs gezwegen wordt, onder druk van macht en geld. Hier wil ik het even bij laten.
Ten slotte bent u uiteraard helemaal vrij om te doen wat u wilt, en de methode te kiezen die u het meeste aanspreekt. Het enige wat ik u vraag is om eerlijk naar uzelf te zijn en welke methode u dan ook kiest, op effectiviteit te beoordelen. Lost het uw probleem op? Of alleen de symptomen? Als u onkruid niet met de wortels uit de grond haalt, groeit het vanzelf weer terug. De tuin ziet er misschien een tijdlang mooi uit, maar dit duurt meestal niet lang.
Kijkt u ook eens naar de antwoorden over scoliose en kraakbeenverlies bij de categorie “speciale gevallen” voor enkele mooie “voor en na” foto’s. Misschien geen wetenschappelijk bewijs, maar wel echte cliënten die geholpen zijn met deze therapie.