Wat in de volksmond als een beenlengteverschil wordt gezien, is dat meestal niet. Slechts in een zeer klein percentage van de gevallen betreft het een daadwerkelijk verschil in lengte van het been. In de overige gevallen is er meestal 1 heup die hoger staat dan de andere.

Om dit te controleren kunt u het volgende doen: ga op uw rug liggen met uw benen omhoog tegen een muur en probeer zo dicht mogelijk tegen de muur te komen (liefst in een hoek van 90 graden), zoals in het onderstaande plaatje. Let op: als uw billen van de grond komen, moet u iets naar achteren.

staticwall

Wacht een paar minuten tot beide heupen eventueel wat gezakt zijn en kijk dan hoe hoog beide hielen zijn. In de meeste gevallen zijn deze op gelijke hoogte, wat betekent dat het probleem in een (of beide) van uw heupen zit en niet het gevolg is van een beenlengteverschil.

Heupen die niet op dezelfde hoogte zitten (van voren gezien) zijn heel goed met deze methode te behandelen. Maar ook als u tot het kleine percentage behoort dat een daadwerkelijk beenlengteverschil heeft, kunnen uw symptomen en klachten met behulp van deze methode prima behandeld worden.