Er gaat een verhaal rond op internet wat je wellicht wel eens gelezen hebt. Joost mag weten waar het verhaal vandaan komt en dat maakt ook niet uit. Maar dat het als metafoor voor een onderliggende boodschap bedoeld is, dat is duidelijk.

Een olifant was naar een stad gebracht, waar niemand wist wat een olifant was. Een paar blinde mannen waren nieuwsgierig wat dit voor een wezen moest zijn. Omdat ze niets konden zien, moesten ze het dier op de tast onderzoeken.

De eerste man stond bij de slurf en zei: “Ik denk dat het een soort dikke slang is.”

De tweede man voelde aan de staart van de olifant en trok de conclusie dat het een touw was.

De derde man betastte een poot en vond dat de olifant als een boomstam was.

De vierde voelde aan het oor en noemde het een soort waaier.

De vijfde man legde zijn hand op de zij en zei: “Een olifant is een muur.”

De laatste man vond echter dat de olifant zo hard en glad als een speer was, want hij voelde aan de slagtand van het dier.

Het is wel duidelijk dat het moeilijk is om een olifant te herkennen als je maar een klein deeltje ervan kunt waarnemen. Deze mannen konden niet zien, maar het verhaal is een mooie metafoor voor de tunnelvisie die we soms kunnen hebben. Een probleem, een situatie of een persoon kunnen we vanuit verschillende perspectieven bekijken. Als we ons te veel focussen op één aspect, kun we belangrijke dingen missen.

Als het gaat om mijn werk, mensen helpen met lichamelijke klachten, is het heel belangrijk dat ik deze tunnelvisie probeer te vermijden. Het hele plaatje zien kan het verschil zijn tussen of iemand van zijn klachten af komt of er jarenlang mee blijft tobben. Wanneer iemand rugklachten heeft en jarenlang behandeld is zonder resultaat, kan ik wel raden wat er aan de hand is. Er is niet goed gekeken naar het geheel.

De oorzaak van rugklachten is lang niet altijd een probleem in de rug. Wat dan wel? Dat ga ik uitzoeken als iemand bij mij komt. Ik begin met een onderzoek naar hoe iemand staat, zit, loopt en beweegt. Ik wil zien welke bewegingen geblokkeerd worden en wanneer er pijn ontstaat. Het kan soms verrassend zijn om te merken waar de oorsprong van de klacht zit.

Als jij nog steeds met klachten loopt en ‘alles’ al geprobeerd hebt, wordt het voor jou misschien ook tijd om eens naar het hele plaatje te kijken.