Ik las laatst iets schokkends:

In het jaar 2022 spendeerden we gemiddeld maar liefst 181 minuten per dag aan schermtijd. We hebben dus meer dan drie uur per dag vastgeplakt gezeten aan onze tv’s, iPads en telefoons.

Het is wel goed om hier een keer bewust van te zijn, want ik vind zeker het urenlang scrollen op Social Media wel zonde van mijn tijd, eerlijk gezegd. Als er nou iets nuttigs op staat… maar vaak zie ik mensen eten maken, spelen met hun kat of stomme dansjes uitvoeren op nog stommere liedjes. Als ik dan op de klok kijk en zie dat er weer een uur voorbij is, dan denk ik bij mezelf: ‘had ik nou niks leukers of nuttigers kunnen doen met dit uur?’

Maar tijd is een gek ding.

Als ik mensen met pijnklachten adviseer om tien minuutjes per dag te besteden aan het doen van oefeningen, dan hoor ik vaak: “Daar heb ik allemaal geen tijd voor.” Terwijl diezelfde mensen toch ook, net als ik, heel makkelijk een uur op Social Media zitten scrollen.

Natuurlijk kan dit je ontspanningsmomentje zijn en daar heb ik zeker geen oordeel over. Maar als dit ontspanningsmomentje minder ontspannend voelt door rugpijn, kan ik je wel een win-win oplossing bieden.

Je investeert tien minuutjes per dag aan je welzijn en je lichamelijke gezondheid, op een manier die bij jou past. Ik help je door de oefeningen te geven die aansluiten bij jouw manier van leven.

Dan hou je nog vijftig minuten over die je helemaal ontspannen, zonder pijn, kunt gebruiken om te scrollen op je favoriete kanaal.

Goede deal, toch?

Wij weten best dat tijd kostbaar is.

Je hebt geen zin om ’s avonds uit je werk nog eens allerlei oefeningen te doen, je bent blij als je op de bank zit. Dat snappen we.

Wij willen je juist helpen door een zo groot verschil te maken met zo min mogelijk inzet.

Feit is: je ontkomt er niet aan om aandacht aan je lichaam te besteden. Anders trekt je lichaam aan de bel, op een minder leuke manier.

Je kunt maar beter nu een paar minuutjes per dag investeren, dan dat je later met allerlei klachten zit. En die oefeningen, die maar een paar minuutjes van je tijd vragen, kun je ook voor de t.v. doen.

Dus wanneer je weer eens denkt: ‘Geen tijd!’, vraag jezelf dan af: ‘Is het een kwestie van geen tijd of een kwestie van geen prioriteit?’