Als mensen bij mij of bij een van mijn collega’s aan een traject beginnen vragen ze vaak: “Moet ik nog speciale dingen kopen?” Als in gewichtjes, een buikspierapparaat, elastische banden, een yogabal, etc.?”

Nee hoor, dat is allemaal niet nodig. Net zoals wij niet geloven in lapmiddelen zoals corrigerende zooltjes, houdingskorsetten of speciale schoenen, zijn we ook niet van de hulpmiddelen om je oefeningen te doen.

Nergens voor nodig.

Neem jezelf maar als gewicht

Ten eerste heb je jezelf. Je eigen lichaamsgewicht is al een gewicht en ten tweede zijn er honderdduizend huis-, tuin-, en keukenvoorwerpen die prima effectief zijn.

Maar waar mensen soms mee aan komen is wel hilarisch. Ik moet soms zo lachen om de creativiteit! De dingen die mensen verzinnen om oefeningen te doen, dat belooft wat voor de toekomst. Want als je alles in je omgeving als potentieel hulpmiddel ziet, hoef je nooit met het excuus aan te komen: “Ik had mijn gewichtjes niet bij me op mijn werk/ in mijn slaapkamer/op vakantie/ in het weekendhuisje.”

Luiers: Niet alleen voor baby’s

Ik had een online sessie met een man die mij liet zien hoe hij zijn oefeningen deed. Dat doe ik altijd, even checken hoe het gaat en kijken hoe iemand de oefeningen uitvoert. Dan kan ik daar feedback op geven en de oefening eventueel aanpassen. Ik dacht: ‘Wat pakt hij daar nou van de tafel als gewicht?’ Was het een pak luiers van zijn zoontje! Haha, geniaal toch? “Ja”, zei ie, “er zit een handvat aan, dus dat is precies goed voor de oefening die ik moet doen.” Grappig om te zien, staat ie daar heel serieus zijn oefeningen te doen met een pak luiers als gewicht.

De favoriete knuffel van je hond

Zo was er een andere cliënt die van haar rugpijn af wilde, die ze al 10 jaar had. Ze had mij (haar laptop) op de eettafel gezet voor onze sessie. Ik zei: “Pak even iets kleins, wat niet te zwaar is, iets dat je kunt vasthouden in één hand.” En dan ben ik altijd benieuwd waar ze mee komen. Deze cliënt liep naar de hondenmand en leende even het knuffeltje van de hond. Je kunt je wel voorstellen dat het een hilarisch moment was. Zij die haar oefening probeerde te doen en die hond maar verbaasd kijken: ‘Hé, dat is míjn knuffel! Wat doe je?!’

Gebruik je fantasie

Bedenk wat het doel is van de oefening. Dit hoef je trouwens niet zelf te bedenken, want dit vertellen we je precies. Het enige wat jij hoeft te doen is om je heen te kijken in huis en je fantasie te gebruiken. Alles waar je normaal gesproken een fitnesshulpmiddel voor zou pakken, kun je vervangen door een simpel voorwerp.

Heb je geen elastische banden?

Je hebt vast wel een riem, of een oude panty .

Moet je je balans oefenen en heb je niet zo’n mooie balansbal?

Wat dacht je van een (plastic) beker die je op je hoofd laat balanceren terwijl je op één been probeert te staan? Dat is al een behoorlijke uitdaging.

Moet je twee gewichtjes tegelijkertijd gebruiken?

Geen probleem. 2 laarzen, 2 pakken melk, 2 houtblokjes voor de open haard, etc.

Denk je nu: ‘Jeetje, nu heb ik geen smoezen meer over om niet aan mijn lichaam te werken’?

Top, stuur ons even een mailtje en laten we beginnen!