Ken jij het gezegde:’Good things come to those who wait’?
Dit gaat inderdaad over geduld.
Geduld speelt een cruciale rol als het gaat om een goede houding en het oplossen van pijnklachten.
Pak dus even een kopje thee erbij en ga rustig zitten.
Nee, niet weer even snel door mijn mail scannen om te kijken of er iets boeiends in staat en daarna ‘plop’ de digitale prullenbak in.
Hoe ga jij 2024 in?
Rennend en vliegend, met een boterhammetje in de auto?
Al tandenpoetsend je was in je wasmachine stoppend?
Krakend als een fiets die 4 jaar in de gracht heeft gelegen op maandag je bed uitstappend en verwachten dat je lichaam het wel weer fikst de komende week?
Ga zitten en luistert!
Je lichaam is geen machine. Geen robot die je terug zet naar de fabrieksinstellingen wanneer het jou uitkomt.
Je lichaam is een fantastisch bewegingsapparaat, maar het vraagt wel respect van jou. En het neemt zijn tijd voor dingen.
Als je lichaam al jaren uit balans is, heeft het tijd nodig om weer te resetten.
Maar wat doen wij, als mens?
We zijn ongeduldig.
Als we na drie dagen geen zichtbare of merkbare verandering constateren zeggen we: “Zie je wel? Het werkt niet. Ik heb alles gedaan wat je zei en ik merk niks.”
Het is wel logisch, hoor. We leven in een tijd waarin we alles binnen een paar uur op bestelling kunnen krijgen.
Je boodschappen, een afwasmachine, je favoriete series en films, een pizza of een broodje shoarma, een sexy date, alles heb je binnen handbereik.
En dan moet je voor een gezond en fit lichaam een beetje wekenlang je best gaan doen??
Meh…
Weet je, hier is nu eenmaal geen quick fix voor.
Geen shortcut.
Maar ik heb 3 tips voor je om je geduld te trainen.
- Schrijf aan het eind van elke dag op hoe je je gevoeld hebt. Geef een cijfer voor hoe je lichaam voelde die dag. Geef een cijfer voor hoe je je mentaal/emotioneel voelde. Geef een cijfer voor je energielevel van die dag. Als je dit bijhoudt kun je je voortgang volgen. Soms lijkt het alsof er niets verandert, maar door het op te schrijven kun je toch de kleine veranderingen zien en dat motiveert je.
- Plak een motiverend plaatje ergens waar je het elke dag ziet. Het kan een foto van jezelf zijn van toen je superfit was. Of een foto van een bekend persoon die jou inspireert. Een positieve quote. De reden waarom je begonnen bent met je proces. Breng je lange termijn doel in beeld zodat je jezelf er steeds weer aan herinnert.
- Communiceer met je therapeut. Als je twijfelt of je het goed doet of je motivatie begint te verliezen, trek aan de bel. Je hoeft het niet alleen te doen. We hebben er allebei niets aan als je afhaakt voordat je de vruchten begint te plukken. Voor mij is niets zo frustrerend als een cliënt die stopt, terwijl ik zoveel potentie zie in hem of haar.
Klik hier om een afspraak te maken voor een gesprek over hoe we jou naar een gezondere versie van jezelf kunnen brengen: