Je ziet ze in de sportschool veel, vooral in de krachttraining-hoek.

Van die mannen die ontzettend veel gewicht op hun stang doen en dan hun hele lichaam in de strijd moeten gooien om dat gewicht omhoog te krijgen.

Ik weet het, ik zeg mannen.

Niet omdat vrouwen geen krachttraining doen natuurlijk, maar om de een of andere reden zie ik vrouwen bijna nooit veel meer gewicht pakken dan ze aan kunnen.

 

Hoe zou ik dat doen, als houdingsexpert?

 

Stel, ik doe een oefening voor die grote spierballen, de biceps. Die hebben wij mannen graag 😉.

 

Dan zou ik eerst bepalen welke oefening daarvoor het beste is en hoe ik het beste kan gaan staan of zitten om de oefening goed uit te kunnen voeren.

Vervolgens kies ik het gewicht. Net genoeg om zo’n 10-12 herhalingen perfect te kunnen uitvoeren en net zwaar genoeg om in de laatste paar herhalingen de spiervezels in mijn biceps uit te dagen.

Dat uitdagen zorgt er voor dat je spieren een tikje overbelast raken. Er komen dan minuscule scheurtjes in de spier. In de paar dagen dat je deze spieren rust geeft, gaat de spier zich herstellen en groeit.

 

Maar wat gebeurt er als je een gewicht gebruikt dat te zwaar is?

Het is dan onmogelijk om je lichaam in de juiste houding te houden.

Als ik te veel gewicht gebruik bij die bicepsoefening, dan ga ik met mijn lichaam naar achteren hangen om die stang omhoog te krijgen. Ik moet mijn rug, mijn buikspieren, mijn benen, mijn nek en wat allemaal nog meer aanspannen om dat gewicht aan te kunnen.

Ja, mijn armen hebben het ook zwaar, maar het is nogal zonde dat ik zoveel energie en kracht kwijtraak aan al die andere lichaamsdelen, nietwaar?

 

Het is niet voor niets ‘bicepsdag’, ‘benendag’ of ‘rugdag’.

De bedoeling is dat je per dag bepaalde spieren traint en andere spieren rust geeft zodat die weer kunnen herstellen en groeien.

Bovendien is een verkeerde houding tijdens het sporten vragen om blessures. Je spieren moeten zich soms letterlijk in allerlei bochten wringen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat ‘het in je rug schiet’ en je uit de running bent.

 

Een goede, gecontroleerde houding is daarentegen heel goed voor je spieren. De aanpassing en het corrigeren is er dan ook, maar op een veel subtieler niveau. Je krijgt er dan gratis balans en krachtige diepe buikspieren bij, waar je in je dagelijkse leven echt profijt van hebt.

 

Zou jij nog meer uit je training willen halen?

Neem dan even contact met me op!