Als een manier om kennis te maken met oefeningen uit de houdingstherapie kun je in de Corona-tijd gratis meedoen met een aantal online workouts/trainingen. Deze zijn 1 uur lang, waarvan 45 minuten oefenen en een korte uitleg vooraf en achteraf. Hieronder vind je het schema van de workouts en het formulier om je op te geven. Lees echter de aanwijzingen hieronder goed door. De dagen en tijden zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. Zo kunnen er last-minute workouts worden toegevoegd of verwijderd, houd deze pagina dus goed in de gaten!

Geplande workouts

Op dit moment zijn er geen workouts gepland.

Lees verderop wat deze workouts inhouden en wat je eventueel nodig hebt aan hulpmiddelen!

Reserveren en afzeggen

Reserveer via onderstaand formulier. Selecteer bij ‘locatie’ de gewenste workout, klik op de datum en tijd en vul je gegevens in. Omschrijving klacht kun je leeg laten tenzij je hier iets relevants wilt vermelden over houdingen die je niet kunt doen of bepaalde pijn/blessures die je hebt. Als je wilt doneren (zie verder op de pagina, dankjewel!) kun je dat ook aangeven in dit veld. Je krijgt direct een bevestigingsmail en een paar dagen van tevoren nog een herinnering. De deelnamelink ontvang je uiterlijk 3 kwartier voor de workout.

Er kan natuurlijk altijd iets tussen komen. Laat dan even weten dat je niet komt, zodat ik niet voor niets zit te wachten? Je kunt de bevestigings- of herinneringsmail beantwoorden.

Let op!

  • De training gaat pas door vanaf 3 deelnemers. Dus vraag vooral ook je bekenden om zich ook in te schrijven. Per persoon dien je een reservering in te boeken. Dat kan eventueel met hetzelfde e-mailadres.
  • Je kunt je tot 1 uur van tevoren inschrijven dus doe dat tijdig. Neem na die tijd contact op per mail, app of telefoon als je nog mee wilt doen. De kans bestaat natuurlijk dat ik dan niet meer bereikbaar ben maar je kunt het altijd proberen!
  • Zorg dat je op tijd komt. Ik zorg dat ik er minimaal 5 minuten (vaak 10) van tevoren ben, het zou fijn zijn als jij dat ook doet.
  • We beginnen stipt op tijd. Als er 5 minuten na de start hooguit 2 deelnemers zijn, gaat de workout helaas niet door.
  • Ik kan nadat de workout gestart is niemand meer toelaten omdat ik dan zelf bezig ben. Dus nogmaals kom op tijd.
  • Zorg dat je bekend bent met het gebruik van Zoom. Als je de workout doet op een mobiel apparaat (smartphone, tablet) dien je van tevoren een app te installeren. Zoom heeft regelmatig updates dus zorg dat je de laatste versie heeft.
  • Je hoeft je camera niet aan te zetten maar het is wel persoonlijker als ik je even kan zien, en eventueel de uitvoering kan corrigeren.
  • De sessies worden opgenomen. Houd hier rekening mee in verband met privacy. Je kunt altijd je camera uitzetten.
  • Voor zover dat nog niet het geval was, zul je tevens ingeschreven worden voor de nieuwsbrief van Praktijk voor Houdingstherapie Hercules. Je kunt je op elk moment hiervan uitschrijven.
  • Als het formulier hieronder problemen geeft, helpt het vaak om de pagina te verversen of in een andere browser te proberen.
  • Boek een afspraak in

  • Uw gegevens

Algemene aanwijzingen en disclaimer

Let op, houdingstherapie volgens de Egoscue-methode is een individuele methode waarbij de oefeningen worden afgestemd op jouw lichaam, klachten, doelstellingen en dagritme. Bij een groepsworkout worden algemene oefeningen gedaan die weliswaar voor de gemiddelde deelnemer goed te doen zijn, maar voor jouw lichaam en klachten misschien niet de optimale zijn. Een groepsworkout is daarom ook geen vervanging van een individueel therapie-menu van oefeningen en het mag ook niet je verwachting zijn om na deze workout een aanzienlijke verlichting van klachten te ervaren. Daarvoor is de workout simpelweg te algemeen. Wel merk ik dat veel deelnemers zich na afloop een stuk beter voelen. Een overeenkomst tussen deze workouts en een persoonlijk therapiemenu is dat de volgorde hierin volgens dezelfde bewezen principes is opgebouwd.

Een kenmerk van alle groepsworkouts is dat de meeste oefeningen heel anders zijn dan de oefeningen die gegeven worden op de sportschool of bij de fysiotherapeut. Het doel van de oefeningen is absoluut niet prestatiegericht en de oefeningen zijn dan ook niet ‘zwaar’ in sportieve zin, maar wel moeilijk in neuro-musculaire zin. Met andere woorden, ze zijn moeilijk om correct uit te voeren op een symmetrische manier zonder gebruik te maken van compensatie door andere spieren. Het doel van oefeningen uit de houdingstherapie is om het spiergeheugen te herprogrammeren, en spieren die hun werk niet meer doen weer te activeren, en compenserende spieren uit dysfunctionele patronen te halen, te bevrijden als het ware, zodat ook zij hun werk weer kunnen doen. Ik zal hier voorbeelden van geven tijdens de trainingen.

Deelname is altijd geheel vrijwillig en op eigen risico.

Gebruikte (hulp)middelen

Wat heb je nodig?

  • de vloer (ongeveer 2×2 meter vrije ruimte)
  • als je een harde vloer hebt eventueel een (yoga)matje
  • een (broek)riem of yogastrap (niet elastisch)
  • een stevig kussen(tje)
  • een vrije muur of deur.

Let op: niet alle workouts gebruiken alle hulpmiddelen. Als je niet alles hebt doe dan toch mee met de workout, soms kun je iets improviseren of een oefening overslaan.

Gebruikte posities

  • Liggend op buik of rug,
  • handen/knieën,
  • knielend,
  • zittend op een stoel,
  • staand,
  • zittend op de grond

Niet alle posities worden in alle workouts gebruikt. Als je niet alle posities kunt doen, doe dan toch mee en sla deze oefening(en) over. Bij twijfel vraag mij van tevoren. De rustige workout “word weer actief en mobiel” gebruikt alleen zittende en (enkele) staande oefeningen. De workouts zijn meestal zo opgebouwd dat de posities rustig op elkaar volgen maar bij de meer actieve workouts zullen deze wat vaker en sneller wisselen, houd hier rekening mee.

Soorten groepsworkouts

Er zijn diverse varianten van de groepsworkout. Wil je advies over welke workout het beste bij je past, neem dan even contact op.

  • Anti-RSI workout: deze workout bestaat uit eenvoudige oefeningen die soms verrassend moeilijk zijn om goed uit te voeren. Je zult ervaren dat je lichaam links anders reageert dan rechts, en dat er veel compenserende (onnodige) bewegingen plaatsvinden bij het uitvoeren van deze ogenschijnlijk simpele oefeningen.
    Voor wie: in principe iedereen die mobiel genoeg is om van positie te wisselen. Zeer geschikt voor kantoor(thuis)werkers met name als je RSI-achtige klachten hebt.
    Effecten: we activeren spieren die zeer belangrijk zijn bij het goed kunnen zitten en (thuis)werken en om RSI-klachten te voorkomen. We werken (indirect) aan positie van hoofd, nek, schouders en (boven)rug.
  • Kantoor-workout: net als de Anti-RSI workout bestaat deze workout uit eenvoudige oefeningen die soms verrassend moeilijk zijn om goed uit te voeren. Deze workout is iets algemener, niet alleen voor iedereen met RSI-achtige klachten maar voor iedere kantoorwerker.
    Voor wie: in principe iedereen die mobiel genoeg is om van positie te wisselen. Zeer geschikt voor kantoor(thuis)werkers die veel achter de PC zitten.
    Effecten: we activeren spieren die zeer belangrijk zijn bij het goed kunnen zitten en (thuis)werken. We werken (indirect) aan positie van hoofd, nek, schouders en (boven)rug.
  • Een soepele ruggengraat: deze workout bevat oefeningen om je ruggengraat te mobiliseren, van de onderrug tot aan de nek. Er worden oefeningen gedaan om je ruggengraat in alle mogelijke bewegingsrichtingen te bewegen (buiging, strekking, draaiing en zijwaartse buiging)
    Voor wie: in principe voor iedereen. Let op, sommige oefeningen zijn wat pittiger voor je rug, luister altijd goed naar je lichaam en sla oefeningen over die te moeilijk of pijnlijk zijn.
    Effecten: een soepeler ruggegraat.
  • Heup- en bekkenmobilisatie: deze workout bevat oefeningen om je heupen en bekken te mobiliseren en activeren. Er worden oefeningen gedaan om je heupen in alle mogelijke bewegingsrichtingen te bewegen (buiging, strekking, interne en externe rotatie, abductie en adductie) en je bekken te mobiliseren.
    Voor wie: in principe voor iedereen maar let op, er zitten een paar uitdagende oefeningen in die niet voor iedereen geschikt zijn. Deze kun je gerust overslaan.
    Effecten: soepeler heupen en bekken, wat super belangrijk is omdat dit de basis is of zou moeten zijn van alle bewegingen.
  • Word weer actief en mobiel: dit is de minst actieve workout en is gericht op het weer actief en mobiel worden, of voor de wat ouderen. De oefeningen die worden gedaan zijn een stuk milder dan die in de overige workouts, maar daarom niet minder effectief. De workout bestaat uitsluitend uit zittende en staande oefeningen, je hoeft dus niet op de grond.
    Voor wie: iedereen die een tijd niet actief is geweest.
    Effecten: je voelt je zekerder met bewegen en sterker in spieren en gewrichten.

Donatie

De groepslessen zijn in principe gratis. Echter een donatie wordt zeer op prijs gesteld. Doneren kan via Paypal or met een Tikkie (laat in dat geval even weten dat je wilt doneren dan stuur ik een tikkie naar je mobiele nummer of emailadres). Je kunt de donatie ook overmaken op Triodos bankrekening NL60TRIO0391059890 op naam van Praktijk voor Houdingstherapie Hercules, onder vermelding van ‘donatie groepsworkout’ (gebruik geen andere omschrijvingen). 

E-book, oefeningen per app of opname

  • Alle deelnemers aan de workshop ontvangen ook een e-book over thuiswerken. Hierin staan ook tips voor op kantoor werken of achter de computer zitten in het algemeen.
  • Bij een donatie van
    • 10 euro of meer krijg je de PDF van de oefeningen toegestuurd (deze is in het Engels),
    • 15 euro of meer krijg je tevens de opname van de sessie toegestuurd, en bij
    • 20 euro of meer krijg je de oefeningen in een app toegestuurd (beschrijvingen zijn in het Engels). Klik hier om deze app te zien.
    • Bovenstaande is per workout.
  • Je hoeft niet (eerst) mee te doen aan de workouts om bovenstaande te ontvangen. Laat mij weten van welke workout je de PDF, opname en/of app wilt en dan stuur ik die naar je toe, na ontvangst van de donatie. Ik raad wel aan om (eventueel daarna) minimaal 1 keer per workout mee te doen met de live workout om de juiste aanwijzingen te krijgen, zeker in het geval dat je alleen de PDF heeft.