Click here to download an English manual of the menu reader app! Please note this is for the old version, a revised version is pending.

Let op: onderstaande geldt voor een vorige versie van de app. Ik moet deze handleiding nog aanpassen aan de meest recente versie echter de belangrijkste principes blijven hetzelfde.

Nadat je als klant bent aangemaakt in het systeem zul je een mailtje krijgen met als titel “Getting started with Egoscue”. Deze komt 9 van de 10 keer in de spam of reclamefolder terecht dus kijk daar even als je hem niet direct vindt. Algemene opmerking: de schermvoorbeelden op deze pagina zijn van de Android-app maar de iOS-app ziet er precies zo uit. De menu’s en oefeningen zijn uiteraard willekeurig en komen niet overeen met jouw oefeningen. De app is beschikbaar voor tablets en voor smartphones.

NB er is ook een webversie van de app. Ga hiervoor helemaal naar het einde van deze pagina.

De app downloaden

In deze mail vind je een download-link voor de Apple App store (in het geval van iOS-apparaten) of de Google Play store (voor Android-apparaten). Hiermee kun je de app vinden en downloaden.

Inloggen in de app

In de activatiemail staat je wachtwoord voor de app. Je gebruikersnaam is het e-mailadres waar de activatiemail naartoe is verstuurd.

Zodra je ingelogd bent in de app kom je in het hoofdscherm en zie je een overzicht van al je menu’s (de Egoscue-term voor oefenserie). In het begin, als je de app net hebt gedownload en ik heb je nog geen menu gestuurd, zal dit scherm leeg zijn. Op gegeven moment zul je een of meerdere menu’s krijgen (bijvoorbeeld een persoonlijk menu vanuit een traject van houdingstherapie, een algemeen menu of een menu van een gratis online workout). Je ontvangt ieder menu ook per mail (waarin je ook kunt doorklikken op de oefeningen en deze kunt uitprinten). Zodra je de mail binnen hebt zal deze ook in je app verschijnen.

De menu’s hebben namen zodat je weet wat wat is, en tussen haakjes achter een menu staat hoeveel oefeningen hierin zitten: (klik op de schermvoorbeelden voor een vergroting)

In dit hoofdscherm kun je een menu als ‘favoriet’ markeren door op het sterretje naast het menu te klikken. Dit krijg ik dan te zien in mijn overzicht en weet ik dat je dit een prettig menu vindt.

Alle menu’s worden bewaard, dus het kan heel goed zijn dat je in de loop van de tijd een lange lijst van menu’s krijgt in de app. Bijvoorbeeld een dagelijks menu (in varianten), een menu voor het sporten, na het sporten, voor op kantoor, voor op vakantie, et cetera. Iedere keer dat we een wijziging maken, komt er een nieuw menu en dit komt bovenaan te staan. Je kunt dan altijd het oude menu nog inzien. Let op, de menu’s gaan in principe 2 jaar terug maar als je oudere menu’s wilt inzien, neem dan even contact op.

Openen van een menu

Om een menu te bekijken en uit te voeren, klik je op het betreffende menu. Nu zie je het overzichtsscherm van het menu:

Dit is een overzicht van alle oefeningen in het menu, met het aantal sets en herhalingen of de tijdsduur. Als je een oefening wilt bekijken kun je erop klikken. Rechts bovenaan zie je een printer-icoontje, hiermee kun je het menu uitprinten (als je mobiele device aan een printer is gekoppeld, je kunt ook printen naar PDF).

Starten en doorlopen van het menu

Om je menu te starten klik je op de knop ‘Start Menu’ onderin het scherm. In het volgende scherm zie je dan de eerste oefening van het menu:

De oefeningen zijn opgebouwd uit sets en reps (herhalingen). Dit is een voorbeeld van een oefening met een tijdsduur: 1 set van 5 minuten. Je kunt ook een oefening hebben met meerdere sets of met meerdere herhalingen. Je kunt in dit scherm de countdown-timer aanzetten door op het driehoekje te klikken. Door op de pauzeknop (midden) te drukken kun je de oefening even pauzeren. De rechter knop met het ronde pijltje reset de countdown-timer weer, mocht je de oefening nogmaals willen doen. Er wordt eerst afgeteld zodat je in positie kunt gaan zitten of liggen, en als je halverwege een set bent wordt dit ook verteld.

Je kunt deze oefening als ‘favoriet’ markeren binnen het menu door op het sterretje rechts onder te klikken. Dan krijg ik dat te zien in mijn overzicht en weet ik dat je dit een prettige oefening vindt, en kan ik daar rekening mee houden voor een volgend menu dat ik voor je maak.

Oefeningen zonder tijdsduur maar met herhalingen zien er zo uit, hierbij staat bovenin de totale hoeveelheid sets en herhalingen, en in het midden hoeveel je er nog moet doen:

Ik raad aan om hier niet gebruik te maken van de driehoeksknop. Dan wordt er namelijk afgeteld op een zeer langzaam tempo. Ik heb liever dat je de oefening doet door zelf te tellen, en dat je daarbij eerder je lichaam in de gaten houdt dan het aantal herhalingen. De uitvoering van de oefeningen is vele malen belangrijker dan het aantal (of de tijdsduur)! Tel altijd zelf en neem het niet zo nauw met de aantallen. Een goed moment om te stoppen voor die dag met die oefening, is als je merkt dat je lichaam gaat compenseren, d.w.z. dat andere spieren gaan ‘meehelpen’ die eigenlijk niet bedoeld zijn om mee te doen. Probeer echter vooral zelf of deze teller je misschien toch wel bevalt. Ik zou hem zelf dus alleen gebruiken bij oefeningen met een tijdsduur.

Instructies

Als je linksonder op ‘Images’ klikt, kom je in het scherm met instructies:

Standaard kom je op het middelste tabblad ‘Images’ uit. Hier zie je één of meerdere foto’s van de oefening, voor een visuele herinnering. Vaak is dit genoeg om te herinneren welke oefening dit ook alweer is.

Als je op het linker tabblad ‘Instructions’ klikt, krijg je een tekstuele uitleg te zien:

Je vindt hier de instructies en soms nog een aantal leuke weetjes over de oefening. Alle informatie in de app is in het Engels omdat de app eigendom van Egoscue is. Mocht je problemen hebben met de Engelse taal, laat me dat dan weten, dan kan ik helpen.

Ten slotte, als je op het rechter tabblad ‘Videos’ klikt, krijg je het volgende scherm te zien:

Door op het driehoekje te drukken speelt de video af waarin de oefening nogmaals uitgelegd wordt. Let op dat je het geluid aanzet.

Terug naar de oefening

Door op de ‘< Back’ knop bovenaan links te klikken ga je terug naar de oefening. Let op dat als je halverwege de countdown timer de instructies bekijkt, de timer zich weer reset. Dus het handigst is om voordat je de oefening start, de instructies te kijken.

Feedback

Met het knopje ‘Feedback’ midden onderaan kom je in het feedbackscherm:

Hier kun je aangeven hoe pijnlijk een oefening is, hoe makkelijk deze is en in het vrije tekstveld enkele opmerkingen plaatsen. Let op: als je hier informatie zet waar je antwoord op wilt, stuur me dan een mailtje of een appje! Ik krijg er namelijk geen bericht van als je feedback invoert. Deze functie wordt vaak gebruikt door klanten als een soort dagboek om later de voortgang te kunnen zien. Let wel: je kunt zelf de ingevoerde feedback later niet meer zien! Die kunnen we wel samen op een vervolgbezoek bespreken, want ik kan de feedback ophalen in mijn dashboard. Door middel van de “< Back” knop kom je weer terug in de oefening.

Dus, als je feedback hebt waar je een antwoord op wilt voor het volgende bezoek, laat mij dit dan direct weten per mail of per app. Wacht hier niet mee tot het volgende bezoek!

Voortgang

Met de knop ‘Progress’ (rechts onder) kom je in het voortgangs-scherm:

In dit scherm kun je zien welke oefeningen je al gehad hebt, en bij welke je een feedback hebt gegeven. Door middel van de “< Back” knop kom je weer terug in de oefening.

Door het menu heen lopen

Als je klaar bent met een oefening, klik dan op de ‘Finish’ knop onderaan de oefening. Dan wordt geregistreerd dat je de oefening gedaan hebt. Als je een oefening wilt overslaan gebruik dan de pijltjestoetsen bovenaan het menu. Dan wordt de oefening niet als ‘gedaan’ geregistreerd.

Let op dat je bij de laatste oefening altijd afsluit met de ‘Finish’ knop! Dan wordt geregistreerd dat je het menu hebt gedaan die dag en kan ik dat in mijn dashboard zien.

Handleiding als PDF

Voor een Engelstalige handleiding van de app als PDF-download klik hier.

Web-applicatie

De app is ook beschikbaar voor in de browser, dus zelfs zonder een smart device kun je overal ter wereld waar internet is, bij je menu. Ga hiervoor naar menureader.egoscue.com en log in met dezelfde gegevens als waar je mee inlogt in de app.

Vragen?

Heb je nog vragen, laat me dat weten via een van de contactmogelijkheden!