Mensen met rugklachten weten mij ondertussen echt wel te vinden en daar ben ik blij mee. Na de intake zijn de meesten enthousiast en willen ze aan de slag om hun lichaam weer sterk en fit te krijgen.

Soms komt het echter voor dat ze ondertussen ook nog bij de huisarts komen en een verwijzing voor het ziekenhuis hebben.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben er helemaal voor om ernstige aandoeningen uit te sluiten voordat je een traject met mij aangaat.

Waar mensen dan soms mee terug komen is het verhaal:

“Ik heb een hernia/stenose/spondylosisthese/scoliose en de dokter heeft gezegd dat ik een operatie of medicatie nodig heb. Houdingstherapie heeft dan natuurlijk geen zin, ik moet het nu echt serieus gaan aanpakken.”

Het is bijna onmogelijk om mensen iets te leren als ze deze overtuiging al zijn gaan geloven.

Ik weet dat houdingstherapie juist heel zinvol kan zijn in deze gevallen, omdat met houdingstherapie gekeken wordt naar de oorzaak van het probleem. Met een operatie of medicatie ligt de focus op het symptoom en ik vind dat zelf wat te kort door de bocht.

Wanneer je verder wilt kijken dan je neus lang is, onderzoek je waar een probleem vandaan komt, zodat je het probleem bij de bron kunt aanpakken.

Het is belangrijk om te begrijpen dat deze aandoeningen vaak ontstaan door een combinatie van factoren, zoals een verkeerde houding, een slecht bewegingspatroon en/of een gebrek aan spierkracht. Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat er overbelasting ontstaat op de wervelkolom, wat kan leiden tot klachten en aandoeningen zoals scoliose, stenose, spondylolisthese en een hernia.

De invloed van houdingstherapie wordt mega onderschat. De druk op wervels en tussenwervelschijven wordt enorm verminderd door een betere houding, een balans in gewichtsverdeling en versterking van de juiste spieren.

Houdingstherapie is geen ‘quick fix’.

Het is dus ook alleen geschikt voor mensen die zelf invloed willen hebben op hun lichaam en op een natuurlijke manier, zonder medische ingrepen of medicatie, klachten willen verminderen.

Het is geschikt voor mensen die zelf willen onderzoeken wat voor hun lichaam het beste is en hun lichaam de kans willen geven zelf te herstellen.

Als je nog steeds denkt dat houdingstherapie gewoon een paar oefeningetjes zijn, wil ik je uitnodigen om eens een afspraak met mij in te plannen.

Ik leg je uit wat ik doe en wat het werken met mij je op kan leveren.

Wat heb je te verliezen?

Een operatie kan altijd nog en je zou ervan balen als de oplossing effectiever en minder risicovol had gekund, nietwaar?

Groetjes,

Patrick.