Loop je al lang met klachten en heb je al van alles geprobeerd? Heeft niks nog geholpen tot nu toe? Heb je het gevoel dat je klachten niet echt serieus werden genomen of niet werden begrepen? Erger nog, heb je nooit echt het resultaat gemerkt waar je nog steeds stiekem op hoopt?
Als dat zo is, dan zou je wel eens verrast kunnen zijn door wat houdingstherapie te bieden heeft. Deze unieke vorm van therapie kijkt namelijk niet alleen naar waar het pijn doet, maar naar het complete plaatje van je lichaam en welzijn. En dat maakt het zo bijzonder.
Wat is houdingstherapie?
Houdingstherapie is een methode die zich richt op het verbeteren van je algehele houding en beweging. In plaats van te concentreren op de plek waar je pijn hebt kijken wij, houdingstherapeuten, naar je lichaam als een geheel. Het doel is om onevenwichtigheden en disfuncties in je houding en beweging te corrigeren, wat vaak de onderliggende oorzaak is van pijn en ongemak.
Het complete plaatje
Wat houdingstherapie onderscheidt van andere therapieën, is de holistische benadering. Het is niet genoeg om alleen maar te weten waar het pijn doet; wij willen begrijpen waarom het pijn doet. Dit betekent dat er gekeken wordt naar je hele lichaam – van je voeten tot je hoofd – en hoe alles samenwerkt. Dit wordt namelijk ontzettend onderschat, de mate waarin alle structuren in je lichaam met elkaar verbonden zijn. Niet alleen als ze letterlijk aan elkaar vast zitten, maar ook als ze gezamenlijke functies vervullen. Bovendien ontstaan klachten vaak niet door één enkele oorzaak, maar door een combinatie van factoren zoals een slechte houding, stress, verkeerde bewegingspatronen en zelfs je mentale en emotionele toestand. Als niks je nog geholpen heeft, dan is dat waarschijnlijk omdat er niet naar het hele plaatje gekeken is.
Heeft niks nog geholpen? Kies dan voor een holistische benadering
De holistische benadering van houdingstherapie betekent dat je niet alleen leert hoe je de symptomen aanpakt, maar ook de onderliggende oorzaken. Dit kan betekenen dat er gewerkt wordt aan:
- Houdingscorrectie: Kleine aanpassingen in hoe je staat, zit en beweegt kunnen een groot verschil maken.
- Spierbalans: Het versterken van zwakke spieren en het rekken van strakke spieren om een evenwicht te creëren.
- Bewegingspatronen: Het aanleren van nieuwe, gezondere manieren om te bewegen.
- Stressmanagement: Het begrijpen en verminderen van stress die kan bijdragen aan spierspanning en pijn.
De voordelen van houdingstherapie
In plaats van tijdelijke oplossingen te bieden, richten wij ons dus op het vinden en behandelen van de onderliggende oorzaken van je klachten. Dit betekent dat je niet alleen verlichting krijgt, maar ook leert hoe je toekomstige problemen kunt voorkomen.
Dit kan leiden tot meer energie, minder vermoeidheid en een betere fysieke conditie.
Houdingstherapie helpt je om je meer bewust te worden van je lichaam en hoe je het gebruikt. Dit kan je helpen om vroegtijdig signalen van problemen op te merken en actie te ondernemen voordat ze ernstiger worden.
Voor wie is houdingstherapie geschikt?
Houdingstherapie is geschikt voor iedereen die last heeft van pijn, bewegingsbeperking en ongemak in het lichaam. Ook kun je met houdingstherapie je lichamelijke prestaties verbeteren, bijvoorbeeld als je een sporter bent. Heb je een blessure opgelopen? Dan kan houdingstherapie je helpen sneller en optimaler te herstellen.
Andere blogs die je misschien ook waardevol vindt:
De holistische aanpak van houdingstherapie
Houdingstherapie, de ver van je bed show?
3 Redenen om GEEN houdingstherapie te doen.