Herinner je je de heropvoedingskampen voor pubers? Plaatsen waar jongeren heen gestuurd werden om door middel van strenge regels en routines hun gedrag te corrigeren? Er zijn zelfs documentaires over gemaakt, ook te vinden op Netflix.

Ongeacht je standpunt over deze kampen, is het idee van heropvoeding iets wat we op een geheel andere, veel zachtere manier toepassen in houdingstherapie. Ja, je leest het goed: houdingstherapie kan gezien worden als een heropvoedingskamp voor je spieren.

In de kern gaat houdingstherapie over het heropvoeden en herprogrammeren van je spieren en bewegingen. Het is een proces waarbij we afscheid nemen van oude, schadelijke patronen die je spieren en gewrichten in de loop der jaren hebben overgenomen. Deze patronen kunnen leiden tot pijn, ongemak en zelfs chronische pijnklachten. Maar hier is het goede nieuws: net zoals jij nieuwe dingen kunt leren, kunnen je spieren dat ook.

Je spieren zijn ongelooflijk aanpasbaar. Ze hebben het vermogen om aan te spannen wanneer nodig, maar ook om te ontspannen en te herstellen. Dit aanpassingsvermogen geeft je de sleutel tot een gezondere houding en een vrijer bewegend lichaam. Houdingstherapie benut dit vermogen door middel van gerichte oefeningen en bewustwording, waardoor je leert je spieren op een nieuwe, gezondere manier te gebruiken.

Maar maak je geen zorgen, houdingstherapie is niet zoals de strenge kampen uit de oude verhalen. Hier hebben wij geen drilsergeanten of strenge straffen. Het is juist een proces van zachte begeleiding en zelfontdekking. Het is een pad waarop je leert luisteren naar je lichaam, de signalen te herkennen die het geeft en daarop te reageren met zorg en aandacht.

Het uiteindelijke doel van deze “heropvoeding” is niet om je te beperken, maar om je vrijer te maken. Door te werken aan een gezonde houding, bevrijd je jezelf van de beperkingen van pijn en stijfheid. Er zal een nieuwe wereld voor je open gaan: Meer bewegingsvrijheid, een betere gezondheid en een gelukkiger leven.

Wil jij weten wat het heropvoeden van je lichaam voor jouw klachten kan doen?

Ben je wel klaar met die beperkingen waar je nu steeds tegenaan loopt?

Neem dan vandaag nog contact met ons op. Er zijn verschillende mogelijkheden om te starten.

Je kunt meteen een gesprek met een van onze houdingsspecialisten aanvragen, een gratis Quick Scan inplannen of je aanmelden voor het gratis webinar.