Op deze pagina vindt u een aantal mogelijkheden voor zelfdiagnose en tevens wat gratis oefeningen. Let wel dit zijn algemene oefeningen die echter al heel goed kunnen helpen in uw geval. Echter voor een optimale behandeling van uw klachten dienen we een volledige intake te doen en uw specifieke houdingsprofiel te bekijken.

Kijk ook eens hier voor de top 5 van de meest voorkomende houdingsafwijkingen. Herkent u zich hierin?

Observeren

banana man

Hopelijk ziet u er niet zo uit als bananenman

   1. Gaat u, met zo min mogelijk kleding aan,  voor een spiegel staan waarin u uzelf helemaal kunt zien. Kijkt u eens naar uzelf, niet met een kritische blik maar let op de stand van uw gewrichten. Begin bij uw voeten. Staan deze naar voren? Of staan deze naar buiten gedraaid? Zo ja, staat één voet verder naar buiten gedraaid dan de andere?
    Kijkt u ook naar uw knieën. “Kijken” uw knieschijven recht naar voren? Of kijken ze schuin opzij? En wederom, evenveel of is het bij 1 knie anders?
    Kijkt u eens iets hoger, bij de heupen. Staan beide heupen op dezelfde hoogte? Of staat 1 heup hoger dan de andere?
    Kijk eens naar uw schouders. Zijn deze op dezelfde hoogte? Hangen deze naar voren of mooi rechtop? Allebei de kanten?
    De kans is groot dat u 1 of meerdere houdingsafwijkingen van “het ideaal” hebt gezien bij uzelf. Misschien heeft u nog nooit op deze manier naar uw houding gekeken. De kans is groot dat er sprake is van asymmetrie.
   2. Terwijl u staat (al dan niet voor een spiegel), probeert u eens te voelen hoe uw gewicht verdeeld is. Is dit meer op het linker- of rechterbeen of perfect 50 – 50?
    Hoe is de verdeling over de voorkant van uw voet (bal) en de achterkant (hiel)? Is dat hetzelfde voor beide voeten?
    Voelt u uw gewicht meer aan de binnenkant van uw voet of aan de buitenkant of perfect in het midden? En is dat voor beide voeten gelijk?
    Bij de meeste mensen is de gewichtsverdeling niet in het midden van de voet(en). U zult zien dat na het uitvoeren van houdingstherapie-oefeningen dit gaat veranderen. Zie ook de oefeningen verder op deze pagina.
   3. Kijkt u eens naar uw handen terwijl ze langs uw zij hangen. Kunt u de handrug zien? Of alleen uw duim en wijsvinger van de zijkant? En is dit verschillend links en rechts? Als u (een deel van) de handrug kunt zien betekent dit dat uw schouders naar voren zijn gedraaid. Let u voortaan eens op deze handpositie bij mensen die staan.
   4. In onderstaande video praat ik over het belang van de arm swing tijdens het lopen en bespreek enkele testjes om te kijken hoe dat bij u is!

Bij een intakesessie houdingstherapie let ik op bovengenoemde punten en nog veel meer (grotere en kleinere) afwijkingen en leg deze nauwkeurig vast in de computer en op de foto. Zo kunnen we zien hoe uw houding zich in de loop van de tijd ontwikkelt.

Eenvoudige tests

 1. Loopt eens heen en weer (waar u vrijuit kunt wandelen). Hoe voelt dat?  Stabiel en evenwichtig? Of kost het moeite om uw evenwicht te bewaren? Maakt u hier iets uit op? Hoe is de afwikkeling van uw voeten? Hiel-bal-tenen? Of via de zijkant van uw voeten? En is er een verschil tussen links en rechts? Hoe zet u uw voeten neer? Recht naar voren of in een hoek naar opzij?
 2. Doet u nu hetzelfde maar houd uw handen (in elkaar gestrengeld) achter uw hoofd met de ellebogen naar de zijkant. Breng uw schouderbladen naar elkaar toe zodat u uw ellebogen niet meer ziet vanuit uw ooghoeken. Loopt u nogmaals een stukje heen en weer. Voelt dat anders dan hiervoor? Zo ja, hoe komt dat?
 3. Doe de Dissociation test om uw functionaliteit te beoordelen en te kijken of u heupgedreven bent of bovenlichaam-gedreven.
 4. Ga in een stoel zitten en sta op. Heeft u uw handen nodig, duwt u zichzelf af via uw benen of de leuning van de stoel? Gebruikt u uw bovenlichaam als hefboom om omhoog te komen? Of kunt u zonder handen in een vrijwel verticale positie, zonder handen opstaan? Mocht het niet lukken, zou u dit willen kunnen?
 5. Gebruikt u de trapleuning als u de trap op en/of af loopt? Of voelt u zich stabiel genoeg om zonder de leuning vast te houden trap te lopen?
 6. Ga staan en vervolgens op de grond zitten. Heeft u daarbij uw hand(en) of knie(en) nodig? Sta weer op en probeer dit zonder hulp van hand, elleboog of knie te doen. Lukt dat?
 7. Sta rechtop en buig voorover, probeer de grond te raken. Is dit gemakkelijk?
 8. Ga met uw hielen tegen de muur staan.
  1. Beweeg langzaam uw heupen naar de muur. Raakt 1 bil de muur eerder dan de ander? Dan is uw bekken waarschijnlijk geroteerd.
  2. Doe hetzelfde met uw schouderbladen. Raakt 1 van uw schouderbladen eerder de muur? Dan is uw bovenlichaam waarschijnlijk geroteerd.
  3. Sta zoveel mogelijk met heupen en schouderbladen tegen de muur. Raakt uw hoofd de muur? Zo niet, dan staat uw hoofd relatief aan uw schouders teveel naar voren.
 9. Gaat u stabiel staan en brengt u dan 1 knie omhoog en blijf even op het andere been staan. Hoe voelt dat? Doet u hetzelfde met het andere been. Voelt dat hetzelfde als het andere been? Wat maakt u hieruit op?
  op een been
 10. Doe de volgende test om te kijken of uw hoofd te ver naar voren staat ten opzichte van uw nek en schouders:
 11. Ga op de grond zitten en probeer zo ver mogelijk naar voren te gaan met uw armen. Ziet dit er uit zoals in het plaatje links of rechts onder?

  Als het meer lijkt op het rechter plaatje (zwarte kleding) dan moeten we werken aan de flexibiliteit van uw bekken. Hoe makkelijker uw bekken (naar voren) beweegt hoe makkelijker u deze beweging kunt maken maar dit is in het algemeen ook veel beter voor uw houding en functionaliteit. Neem contact op als u nog vragen heeft!
 12. Houd een zwaar object boven uw hoofd (bijvoorbeeld een bowlingbal). Beweeg dit nu 30 centimeter naar voren. Moeite om het op zijn plaats te houden? Zo is ook uw nek als uw hoofd te ver naar voren staat. De nekspieren gaan als het ware op slot en er ontstaat een grote spanning aan de achterkant.
 13. Ga tegenover een spiegel staan en druk beide duimen in uw zij. Ga naar beneden tot u de bovenkant van het bekken voelt aan beide kanten. Zie het volgende plaatje:Kijk nu in de spiegel. Is de duim van uw ene hand hoger dan die van de andere hand? Dan staat 1 heup, oftewel 1 kant van het bekken, hoger dan de ander.

Als u vragen heeft, neem dan contact op via deze pagina.

Typen houdingen

Kijkt u ook eens op deze pagina, waar de belangrijkste typen van houdingsafwijkingen worden besproken. Herkent u zichzelf hierin?