Wat kan houdingstherapie voor u doen? Hoe kan het uw kwaliteit van leven verbeteren? Dat hangt af van uw doelen. Om dit te verduidelijken heb ik in deze blog een aantal doelgroepen gedefinieerd. Hopelijk herkent u zich in een van deze groepen maar bedenk dat u niet in 1 hokje hoeft te passen maar bijvoorbeeld elementen van alle doelgroepen kunt hebben. Wat echter zeer belangrijk is om te vermelden is dat het verbeteren van de houding meestal slechts een middel is en geen doel. Dit is een van de grootste misverstanden over houdingstherapie. We werken niet aan de esthetica, maar aan het verbeteren van uw functionaliteit en aan het verminderen of voorkomen van klachten. Houdingsverbetering is daarbij een goed middel gebleken.

Doelgroepen

In mijn praktijk zie ik klanten van een gevarieerde achtergrond, bijvoorbeeld qua leeftijden en doelen. Voor het gemak onderscheid ik hieronder de meest belangrijke doelgroepen:

Pijnklachten

pijn

De grootste groep klanten heeft een of meerdere pijnklachten. Bijvoorbeeld chronische rugklachten, maar ook klachten die alleen optreden bij bepaalde activiteiten, zoals tijdens of na het hardlopen of na lang staan of zitten.

De Egoscue-methode is ruim 40 jaar geleden begonnen als methode juist om pijnklachten aan te pakken, dus dit is de kern van de methode. Door het lichaam als een eenheid te zien en niet te focussen op de plek waar de klachten optreden, kunnen veel klachten verholpen worden. In de loop van de jaren is de methode verfijnd, als gevolg van ervaringen met tienduizenden klanten. Het succespercentage is hierdoor ongekend hoog. In de praktijk zien we bijvoorbeeld dat als iemand met een knieklacht komt, dit niet vanuit de knie komt maar bijvoorbeeld vanuit de heup. Lees meer over de Egoscue-methode op deze pagina. Om (complexe) pijnklachten goed aan te kunnen pakken, moet het lichaam als een eenheid gezien worden.

Kijk ook hier voor mogelijke klachten waar houdingstherapie bij zou kunnen helpen. Deze lijst is langer dan u misschien zou denken. De reden hiervoor is dat houding een grote rol speelt bij diverse processen in het lichaam. Zoals boven gesteld is houdingsverbetering slechts een middel om klachten onder controle te krijgen, te verminderen en uiteindelijk op te lossen. Door het lichaam weer op de juiste manier uit te lijnen (zoals te zien is in het bovenstaande plaatje) zullen de pijnklachten verminderen. Dit is eenvoudig te verklaren. Doordat de gewrichten niet in de juiste stand staan (ten opzichte van elkaar) worden bepaalde gebieden van het lichaam te zwaar belast. Dit creëert meestal een serie van compensaties, die uiteindelijk leidt tot (pijn)klachten. Het mooie van de Egoscue-methode is dat u zelf uw lichaam weer uitlijnt door het doen van eenvoudige maar zeer doeltreffende oefeningen. U blijft dus niet afhankelijk van welke therapeut dan ook.

Klik hier voor de testimonial van een klant met complexe pijnklachten (o.a. ziekte van Bechterew) die dankzij houdingstherapie flink vooruit is gegaan in levenskwaliteit.

Senioren en vitaliteit

Het is niet automatisch zo dat als we ouder worden, de gebreken beginnen. De voorovergebogen houding die het kenmerk is van veel senioren, komt niet opeens op het 65e levensjaar opzetten. Dit is een houding die al (tientallen) jaren in de maak is. U kunt met houdingstherapie

  • zoveel mogelijk voorkomen dat u een rollator nodig heeft
  • zoveel mogelijk voorkomen dat u een knie- of heupoperatie nodig heeft of dat deze zelfs vervangen moeten worden
  • zo lang mogelijk zelfstandig blijven
  • zo lang mogelijk vitaal en functioneel blijven, zodat u alles kunt blijven doen wat u graag wil doen.

Ook als u al klachten heeft, kan houdingstherapie veel voor u doen. Meestal geldt dat mensen van een oudere generatie functioneler zijn! De ervaring van de Egoscue-methode is dat zelfs op hoge leeftijd de houding nog flink verbeterd kan worden en de klachten verminderd. Zie bijvoorbeeld hieronder voor het resultaat na 1 sessie (!), in de Egoscue-kliniek in Japan:

Foto’s voor (boven) en na (onder) een houdingstherapie-sessie in de Egoscue-kliniek in Japan

Klik hier en hier voor testimonials van klanten die op gevorderde leeftijd functioneler zijn geworden en gebleven. Ook hier is houdingsverbetering geen doel op zich maar een middel om zo lang mogelijk vitaal en zelfstandig te blijven! 

Sporters

Tyron in actie

Ik begeleid als houdingstherapeut ook een aantal topsporters, waaronder de nummer 4 van de wereld in het zwaargewicht karate. Dit zijn sporters die de Olympische Spelen als een van hun doelen hebben. Ik begeleid echter ook veel amateursporters, die een tot enkele keren per week hun sport beoefenen. Hoe kan houdingstherapie uw sportieve prestaties verbeteren? Ook hier is houdingsverbetering een middel en geen doel op zich. Door het lichaam uit te lijnen kunnen de juiste spieren de juiste bewegingen doen. Als de houding namelijk niet optimaal is, doen spieren vaak het werk van andere spieren. Ze zijn hier niet in gespecialiseerd en de prestaties zijn dan altijd sub-optimaal. Ook herstelt houdingstherapie de natuurlijke bewegingsuitslag van gewrichten, hetgeen ook de sportieve prestaties ten goede komt. Ten slotte vermindert houdingstherapie sterk de kans op blessures.

Zie ook deze pagina waar meer informatie te vinden is over het verband tussen houding en (top)sport.

Klik hier voor de testimonial van een topkarateka over hoe houdingstherapie zijn sportieve prestaties heeft verbeterd. Houdingstherapie staat hier in dienst van het verbeteren van de sportieve prestaties, maar vermindert ook de kans op blessures of andere klachten, ook op latere leeftijd. Sporters en met name topsporters hebben vaak een verrassend gebrek aan ware functionaliteit. 

 

Zwangerschap

zwanger pijn

Ook bij zwangerschap kan houdingstherapie een grote hulp zijn. In een eerder blog schreef ik al over de mogelijkheden van houdingstherapie bij zwangerschap, lees deze blog even na als u iemand bent of kent die tot deze doelgroep behoort. Met houdingstherapie

  • wordt u gemakkelijker zwanger
  • verloopt de zwangerschap prettiger en gezonder voor moeder en kind
  • is de kans op een probleemloze bevalling maximaal
  • herstelt u zo snel mogelijk weer na de bevalling

Waarom? Lees het blog voor de details maar kort gezegd is de bekkenpositie erg belangrijk om zwanger te worden en om een probleemloze zwangerschap en bevalling te hebben. Bij houdingstherapie staat de bekkenpositie altijd centraal, zwanger of niet. Ook hier heeft houdingsverbetering een functionele reden en is het een middel voor een belangrijk doel! 

Uw houding en functionaliteit verbeteren

De ideale blauwdruk - Functional Freddy (zijaanzicht)

Misschien heeft u op dit moment weinig tot geen klachten, maar weet u dat uw houding niet optimaal is. Dit kan vroeger of later tot klachten leiden. Om dit te voorkomen, of omdat u uw houding gewoon niet mooi vindt, kan houdingstherapie u zeker helpen.

Dat uw functionaliteit niet optimaal is zou u kunnen merken in het dagelijks leven, bijvoorbeeld

  • doordat bepaalde bewegingen moeilijk gaan (hoeft niet perse pijnlijk te zijn).
  • dat u minder stabiel bent bij het staan of lopen
  • dat u “onhandig” bent en snel uw evenwicht verliest of zelfs valt
  • dat u moeilijker bij de grond kunt komen om uw veters vast te maken of uw kleinkind op te tillen
  • dat het klussen in het weekend moeilijker gaat, of
  • bij het uitoefenen van uw sport of hobby.

Door houdingstherapie blijven uw spieren en (met name) gewrichten soepel en behouden ze de normale bewegingsuitslag (range of motion). Zo kunt u tot op hoge leeftijd functioneel blijven.

Werkwijze van houdingstherapie

Zoals uitgebreid te lezen is op de website starten we bij een intake altijd met het maken van enkele houdingsfoto’s. Hierna doen we vaak een aantal functionele tests om te zien hoe de beweeglijkheid is.  Aan de hand van deze resultaten wordt een persoonlijk oefenschema opgesteld dat aansluit bij uw doelen, huidige en gewenste functionaliteit. Dit schema wordt bij elk bezoek bijgesteld om uw doelen te halen. Tijdens het traject maken we regelmatig nieuwe houdingsfoto’s en herhalen we functionele tests. Houdingstherapie gaat methodisch te werk waarbij alle stappen met u worden overlegd en waarbij ook wordt uitgelegd waarom we bepaalde dingen doen. Het uiteindelijke doel is dat u zelfstandig wordt en geen therapeut meer nodig heeft.

Meer weten?

Gratis oefeningen

Op de pagina Gratis oefeningen vindt u een aantal oefeningen die u kunt doen om uw doelen te behalen. Doe deze elke dag gedurende minimaal een week en laat me weten hoe dit gaat. Omdat doelstellingen sterk kunnen variëren, is het onmogelijk om iedereen dezelfde oefeningen te laten doen met dezelfde resultaten. Schrijf u in voor de nieuwsbrief met de knop onderaan dit blog, dan krijgt u toegang tot 8 gratis oefeningen.

Zelftestjes

Om een idee te krijgen van uw eigen houding en functionaliteit, klik hier voor enkele testjes die u zelf kunt uitvoeren.

Gratis Quick Scan van uw houding

U kunt een gratis quick scan doen die zowel online als offline mogelijk is. Bij de quick scan bekijk ik uw houding (in het echt, via Skype/Zoom of via foto’s) en aangeven wat u kunt verbeteren om minder klachten te hebben. Klik hier om te lezen hoe de gratis quick scan werkt. 

Gratis intake

U kunt een gratis en vrijblijvend telefonische intake van 15 tot 20 minuten inplannen. Hierin kunnen we bespreken wat uw doelen zijn en of houdingstherapie bij u past. Doe dit via het website-formulier of stuur een mail.

Workshop bij uw bedrijf of sportclub?

Ik verzorg graag een (lunch)sessie bij uw bedrijf of doe een (aangepaste) workshop bij u op de sportclub. Neem contact op voor de mogelijkheden!

Volledige intake en traject van houdingstherapie

De krachtigste manier om aan uw doelen te werken, waarbij het verbeteren van de houding vaak slechts een hulpmiddel is, is het plannen van een volledige intake. Hierbij gaan we op een grondige manier naar uw houding kijken en doen we enkele tests om te zien hoe functioneel u bent. Aan de hand daarvan stellen we een oefenprogramma samen, dat voldoet aan uw eisen en dat uw doelen realiseert.