Ik bezocht onlangs in mijn vakantie een wellness-resort. Heerlijk vond ik het, niets aan je hoofd en geen telefoon die de hele dag piepjes geeft en andere prikkels. Even helemaal ontspannen.

Toen ik net houdingstherapeut was, lette ik overal op houding. Noem het een beroepsdeformatie. Maar in de loop van de jaren is dat gelukkig minder geworden en kan ik genieten van de rust zonder op houding te hoeven letten.

Wel vallen soms bepaalde dingen op die in het oog springen. Wat viel me nu het meeste op in het wellness-center? Dat was niet een scheefstand van de heup of een van de andere top 5-afwijkingen. Nee, het was de manier van lopen en met name het klimmen en afdalen van de trappen.

Traplopen

In veel sauna’s en andere faciliteiten zijn de treden hoog. Wil je op de hoogste bank zitten, dan moet je vaak een paar grote stappen zetten. Dit is ook weer zo bij het afdalen. Bij deze beklimmingen en afdalingen viel het me op dat veel mensen 1 heup veel meer belasten dan de andere heup, en heel moeilijk gewicht kunnen zetten op 1 van beide benen/heupen. Een van beide heupen functioneert meestal een stuk slechter dan de andere. En dat geeft vaak klachten. Ofwel aan de kant van de ‘slechte’ heup, of aan de andere kant die meer belast wordt.

Zelftest

Kijk eens in de spiegel of 1 heup hoger staat dan de andere. De heup die hoger staat is vaak minder functioneel en er komt meer gewicht op de andere heup, met alle gevolgen van dien. Voel ook eens tijdens het (trap)lopen of je 1 heup meer belast dan de andere. Zet je steeds hetzelfde been eerst op de volgende trede? Hoe voelt het om opeens de andere voet eerst neer te zetten?

Hoe is het met jouw houding?

Merk je dat je 1 heup meer belast dan de andere? Zie je een scheefstand in de spiegel? Heb je klachten aan de heup of juist aan de knie of enkel?

Doe een gratis quick scan (online, per e-mail, of op een van de praktijklocaties) om een deskundig oordeel te krijgen van hoe jouw houding en de stand van jouw heupen en bekken is. En hoe dit verband houdt met je klachten. Ik denk graag mee met de oplossing.