Sommige mensen denken dat houdingstherapie een oefenschemaatje is. Ze denken daarom vaak: ‘Ik heb last van mijn rug, dus ik zoek wel even wat oefeningetjes op YouTube op.’

Ik vind het niet raar dat die mensen last blijven houden en uiteindelijk na lang aanmodderen toch nog bij mij terecht komen.

Jammer eigenlijk, dat je jezelf jaren pijn en ellende had kunnen besparen.

Mensen willen ook geld besparen, dat is ook een reden om niet aan een traject bij mij te beginnen.

Maar als ik dan hoor hoeveel geld ze er al doorheen gegooid hebben aan fysiotherapie, sportattributen, braces, steunverband, speciale tape, smeerseltjes, warmtepleisters, massageapparaten, etc., dan denk ik: ‘Nou, als je meteen bij mij was gekomen, had het je nog niet de helft gekost.’

Houdingstherapie is veel meer dan een oefenschemaatje.

Een cliënt laatst zei het heel mooi: “Jouw houdingstherapie is een avontuur. Je weet nooit wat er om de hoek zit.”

Dat is waar.

Het is een soort reis.

Soms ga je als de brandweer en voelt alles top! Soms sla je een doodlopende weg in en moet je even terug om op de juiste weg te komen.

Oude symptomen steken even de kop op, om vervolgens opgelost te worden.

Je ontdekt nieuwe dingen over je lichaam. Je ontdekt dat je lichaam dingen kan die je voorheen niet voor mogelijk had gehouden.

Je zal de eerste niet zijn die zegt: “Ik kan niet meer fietsen/rennen/dansen/klimmen/kruipen/voetballen, noem maar op. Ik moet accepteren dat ik een dagje ouder ben”, om er vervolgens achter te komen dat dit volslagen bullshit is.

(sorry, not sorry)

Serieus, sommige mensen zeggen dit al als ze 45 jaar zijn. ‘Een dagje ouder’, whaahahaa!

Het is voornamelijk een excuus om niet aan je lichaam te hoeven werken, denk ik. Als je maar blijft zeggen dat je het niet kunt, dan is dat ook zo.

Je lichaam is een prachtige machine, maar het heeft onderhoud nodig. Langdurig onderhoud.

Even een weekje lijnen zorgt er ook niet voor dat je levenslang slank blijft.

Zo is het ook met houdingstherapie, het is iets waar je de rest van je leven baat bij kunt hebben, als je het maar in je leven integreert.

De reis zelf is net zo belangrijk als de eindbestemming. Je werkt elke dag een klein beetje aan jezelf en een gezonder lichaam, met ups en downs.

De ene dag heb je geen zin en maak je je er met tien minuten makkelijk vanaf en de volgende dag voel je je energieker en doe je weer even iets meer.

Ben jij ook klaar voor jouw avontuur naar een gezonder lichaam?

Laten we jouw doelen bespreken samen.