“Ja maar, in december wordt het toch niks, met al die feestdagen. Ik begin in januari wel weer.”

Dit is een veelgehoorde uitspraak als het gaat om diëten, gezond eten of sporten.

 

Maar ja, verwacht niet van mij dat ik tegen je zeg: “He, je hoeft in december je oefeningen niet te doen, hoor. Ik weet hoe dat gaat met die feestdagen.”

Dat zou wel heel gek zijn. Je stopt toch ook niet met douchen, tandenpoetsen of je schoenen veteren omdat dat te veel moeite is met de feestdagen?

 

“Maar dat zijn gewoon dagelijkse dingetjes die je altijd doet”, zeg je waarschijnlijk.

 

Precies! En hoe mooi zou het zijn als je je oefeningen, die goed zijn voor je lichaam, ook zou gaan zien als dagelijkse dingetjes die je standaard doet?

 

Je wordt wakker, zet je wekker uit en voordat je gaat douchen doe je even de oefeningen die je lichaam nodig heeft om de dag goed te beginnen. Het kost je echt maar een paar minuten en het maakt zo veel verschil.

Ik weet het, want ik deed zelf ook nooit oefeningen, hoor. Mijn rug voelde ook als een hardhouten plank als ik wakker werd en ik had echt niet de behoefte om dan nog oefeningen te gaan doen nadat ik zo slecht geslapen had. Een bak koffie, daar had ik behoefte aan.

 

Totdat die pijn me zo ging irriteren en ik als een ouwe vent rondstrompelde, toen ging ik naar mijn lichaam luisteren.

 

Het lichaam is gemaakt voor beweging, niet om de hele dag achter een computer te zitten. En een beetje heen en weer lopen naar het kopieerapparaat en de koffiemachine, dat is niet voldoende om je lichaam fit te houden.

Het argument: “Ja maar, ik krijg al genoeg beweging op kantoor” houdt geen steek wat mij betreft. Als je klachten hebt, is het dus blijkbaar niet genoeg of de soort beweging is niet afdoende voor wat je lichaam nodig heeft.

 

Wat kan ik voor je betekenen?

 

Ik kijk naar hoe je loopt, hoe je staat en hoe je beweegt als je last ervaart. Ik kan dan zien waar je in je lichaam geblokkeerd raakt of waar je spieren aan het compenseren zijn. Dat kan een hele andere plek zijn dan waar je nu last hebt.

Niet alle rugpijn lost op door de standaard rugoefeningen of buikspieroefeningen te doen.

Soms zijn er juist hele subtiele, kleine bewegingen nodig om je houding te corrigeren.

 

Twijfel je of dit voor jou de juiste aanpak is?

Neem even contact op voor een vrijblijvend gesprek.