Hoeveel BEHANDELINGEN heb ik nodig?
AAARRGGGHH! Ik gruw van het woord ‘behandelingen’!
Het is een vraag die telkens weer opduikt, zelfs na een uitgebreide uitleg tijdens webinars. Ondanks mijn inspanningen om duidelijk te maken dat mijn aanpak geen ‘behandelingen’ omvat, vragen mensen zelfs drie minuten later: “Hoeveel behandelingen zitten er in zo’n traject eigenlijk?”
Waarom ik gruw van het woord ‘behandelingen’
Het woord ‘behandelingen’ impliceert een passieve houding: ‘ik moet behandeld worden’. Het suggereert dat iemand anders verantwoordelijk is voor jouw welzijn en herstel en dat jij overgeleverd bent aan zijn of haar expertise. Dit beeld komt overeen met de traditionele benadering van de Westerse geneeskunde, waarbij de dokter in de witte jas, turend over het brilletje op zijn neus, ons vertelt wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren. We zijn gewend aan het idee dat de dokter de expert is die ons gaat genezen en dat er niet veel is dat wij zelf kunnen doen.
De proactieve benadering
Mijn afkeer van behandelingen komt natuurlijk vanuit mijn eigen ervaring. Ik heb jaren met klachten gelopen en pas toen ik zelf in actie kwam en proactief werd in mijn herstel, ging ik resultaat merken. Ook in de praktijk zie ik veel betere resultaten bij de cliënten waarmee ik een samenwerking heb. Ik ben er om mee te denken, om oefeningen en technieken aan te reiken, terwijl de cliënt de verantwoordelijkheid heeft over de uitvoering hiervan. Kun je je voorstellen hoe fijn het is als je in staat bent om zelf de regie te hebben over je lichaam, je klachten en je leven?
Toch heb ik hoop, want er is een verandering gaande. Steeds meer mensen zien de voordelen van preventie en een holistische benadering. Ondanks dat het beeld van de alleswetende arts diep geworteld is, willen mensen meer betrokken zijn in hun gezondheid.
Nu klinkt het een beetje alsof ik artsen aan het afbranden ben en dat is niet mijn intentie. De meeste artsen hebben het beste met je voor en willen je graag helpen. Maar mijn pleidooi voor de onafhankelijke cliënt is ook gunstig voor die artsen. Jouw huisarts weet van heel veel onderwerpen een beetje. Wanneer je gaat verwachten dat hij of zij jou gaat fiksen is dit niet realistisch. Je huisarts is jouw aanspreekpunt als het gaat om je gezondheid en je huisarts kan je helpen met doorverwijzingen, maar eigen verantwoordelijkheid is wenselijk. Ik ben echt een voorstander van een samenwerking op gelijkwaardig niveau, waarbij de cliënt actief in zijn proces betrokken wordt in plaats van het lijdzaam te moeten ondergaan.
Taal is krachtig
De woorden die we kiezen, hebben invloed op hoe we denken en handelen. Door het woord ‘behandelingen’ te vermijden en in plaats daarvan te spreken over coaching, therapie, samenwerking en proactieve deelname, kunnen mensen hun eigen rol in hun gezondheid anders gaan zien.
In onze houdingstherapietrajecten spreken we dus liever over sessies. Spreekt de onafhankelijke aanpak jou juist aan en hou je van een proactieve benadering? Dan maak ik graag een afspraak met je voor een gesprek of een quickscan van je lichaam.
Andere relevante blogs:
Jij hebt 0 behandelingen nodig!