Bij veel mensen is de enkelfunctie slecht, zonder dat ze het zelf doorhebben.

Tijdens de intake valt me vaak op dat de enkels helemaal niet soepel zijn, terwijl mensen daar geen klachten aan hoeven te hebben.

Ze hebben bijvoorbeeld wel klachten in de knieën, de heupen of de rug, maar staan er niet bij stil dat het probleem wellicht vanuit de enkel komt.

Als de enkels niet goed bewegen of als je gewicht ongelijk verdeeld wordt, moeten andere gewrichten en spieren dit gaan compenseren. Je lichaam is wat dat betreft vindingrijk. Het vindt allerlei manieren om te kunnen blijven functioneren, maar je moet niet vragen hoe.

Mensen gaan anders lopen, zitten en bewegen, waardoor bepaalde spieren verkeerd belast worden. Je kunt zelfs last krijgen van je nek als je enkel niet goed functioneert.

Je snapt hopelijk zelf ook dat het behandelen van je nek of andere gewrichten waar je pijn aan hebt zinloos is als de bron van je pijn in je enkel zit.

Als houdingstherapeut is het mijn doel om ervoor te zorgen dat je weer in balans komt. Dat betekent twee dingen:

  1. Ik verbeter de functie van het gewricht dat ‘de boosdoener’ is, in dit voorbeeld de enkel. Of tenminste, jij gaat dat doen, maar ik vertel je wat de snelste, meest effectieve manier is om dat voor elkaar te krijgen. Het is belangrijk om de stabiliteit, de kracht en de beweeglijkheid te verbeteren, zodat het gewricht op zichzelf goed kan werken.
  2. Aangezien veel gewrichten en spieren met elkaar samenwerken is het belangrijk om je lichaam als geheel te bekijken. Als ik met jou alleen aan je enkel zou werken, slaan we de plank mis. Je wilt ook weten welke spieren geneigd zijn het over te gaan nemen en welke spieren het een beetje laten afweten.

 

Het doel is totale balans in het hele lichaam, zodat je stevig, krachtig en pijnvrij op je voeten kan staan.

Hoe doen we dat?

Door correcties aan te brengen in je houding en een schema met oefeningen die passen bij jou en de behoefte van je lichaam. Dat betekent dat er geen ‘one size fits all’ oplossing is.

Als jij nog steeds op YouTube aan het zoeken bent naar stabiliteitsoefeningen, rugoefeningen, nekoefeningen of andersoortige oefeningen is de kans niet groot dat je hier het gewenste resultaat van krijgt, zeker niet als je al jarenlang klachten hebt.

Hoe langer je last hebt, hoe meer spieren en gewrichten bij je klacht betrokken raken en je niet meer weet waar je moet beginnen.

Ik weet wel waar je moet beginnen: De gratis QuickScan, waarbij ik je lichaamshouding bekijk en je adviseer over de stappen die jij zelf kunt zetten naar een pijnvrij leven.

Plan nu meteen je afspraak in.

Groetjes,

Patrick.