Je lichaam is van zichzelf in balans. Als het om welke reden dan ook uit balans raakt, zal het er altijd naar streven om de balans te herstellen.

Sterkere spieren kunnen zwakke spieren gaan ontzien door zelf harder te werken en aan te spannen. Dat er daarbij te hard aan gewrichten wordt getrokken, waardoor jij uit evenwicht getrokken wordt, is een bijkomend effect. Dit geeft vaak klachten, omdat het meestal niet bij één gewricht blijft.

De gewrichten zullen elkaar moeten compenseren, waardoor een hele rits aan gewrichten niet goed uitgelijnd zijn.

Veel mensen merken het zelf niet, maar als ze een tijdje stil staan, gaan ze in hun heup hangen in plaats van rechtop te blijven staan. “Dat staat lekker”, zeggen ze dan.

Dat staat lekker omdat de heup waar je in hangt waarschijnlijk niet op zijn plaats kan blijven. Te zwakke bilspieren kunnen de heup niet op zijn plek in het gewricht houden. Maar ja, als je in je heup hangt, is je wervelkolom ook niet meer een mooie rechte lijn. Die gaat ook inzakken. Het gevolg is dat je schouders zich moeten gaan corrigeren, want die willen graag op een horizontale lijn blijven.

Je kunt jezelf testen. Ga maar eens op 1 been staan en merk maar of je rechtop kunt blijven staan. Zijn die spieren rondom je heup sterk genoeg om je op je plek te houden of voel je dat die heup niet stabiel blijft? Vergelijk het natuurlijk ook met je andere been, je zult merken dat de ene kant sterker is dan de andere kant.

Als je duidelijk verschil voelt, is het raadzaam je bilspieren op de juiste manier te trainen. Ik geef je daar graag advies over. Ook kijk ik met je mee naar hoe je verder staat en loopt en of er nog andere gewrichten gecorrigeerd moeten worden.

Denk aan het blokkentorentje. Als alle blokjes keurig stabiel geplaatst worden, is de kans op omvallen minimaal.