Hee jij daar, met die gebogen rug en die hangende schouders! Je lijkt wel een banaan!

Ben je er wel bewust van hoeveel uren je in deze kromme houding doorbrengt en dat dit de oorzaak van veel klachten is?

Ik wil het even hebben over extensie.

Extensie is simpelweg het strekken van je lichaam. Het is het tegenovergestelde van die kromme banaanhouding die we zo goed kennen van onszelf. Het lichaam is niet gemaakt om langdurig in deze kromme houding te zitten en het heeft momenten van extensie nodig.

We zitten als een banaan of een garnaal omdat we tegenwoordig uren per dag doorbrengen achter onze computers en onze smartphones. Dit leidt tot een chronische gebogen houding die we ons vaak niet eens meer bewust zijn.

Bovendien kost het minder moeite en is het comfortabeler om gebogen te zitten. Helaas is het slechte nieuws dat het niet goed voor je is om verschillende redenen.

De eerste reden is pijn. Een gebogen houding kan leiden tot chronische rug-, nek- en schouderklachten. Dit kan weer leiden tot hoofdpijn.

Als je vaak pijn hebt, slaap je slechter, wat weer invloed heeft op je concentratie, leerprestaties, geheugen en denkvermogen.

Een gebogen houding belemmert je ademhaling. Je organen en hersenen krijgen minder zuurstof met alle gevolgen van dien, zoals een verstoorde spijsvertering.

Hoe langer je deze kromme houding aan blijft houden, hoe meer je lichaam er naar gaat staan. Op den duur kost het je steeds meer moeite om het weer te herstellen, omdat spieren en gewrichten zich aanpassen aan de situatie.

En dan je emotionele welzijn, wat dacht je daarvan?

Wat denk je bij jezelf als je iemand ziet die krom loopt, met afhangende schouders?

Je ziet dit bij neerslachtigheid, verdriet, laag zelfvertrouwen en depressie.

Je lichaam en je brein werken samen. Als je je goed voelt ga je rechterop staan, maar als je rechterop gaat staan, voel je je ook beter. Het is een wisselwerking.

Het goede nieuws is dat je helemaal zelf iets aan je houding kunt doen. Je kunt vandaag besluiten dat je geen banaan of garnaal bent!

Bewustwording is een belangrijke stap. Neem een paar momenten per dag de tijd om je bewust te zijn van hoe je zit. Ga staan en strek jezelf helemaal uit. Ga in bed ook eens helemaal languit liggen op je rug of je buik en voel waar je lichaam protesteert. Als je onaangename rek voelt als je je uitstrekt, is dat een teken dat je spieren aan het verkorten zijn.

Wil je dat ik eens met je meekijk naar jouw houding?

Vraag een gratis Quick Scan aan: https://www.houdingstherapie-hercules.nl/gratis-quick-scan/