Onlangs kwam ik op Facebook het bovenste plaatje tegen. Het is een beetje flauw maar verwijst wel naar een reëel en steeds groter wordend probleem. Kijk bijvoorbeeld eens naar de foto van Justin Bieber daaronder.

“Je hoofd is er eerder dan je voeten” zegt mijn moeder altijd als ze weer iemand ziet met ‘text neck’ zoals deze houding ook wel wordt genoemd. Er komen steeds meer mensen bij met nek- en (boven)rugklachten. Zie bijvoorbeeld dit artikel. Maar dit beperkt zich niet tot alleen kinderen of tieners..

Bowlingbal

Als uw hoofd recht boven uw romp staat, oefent het een kracht uit van ongeveer een bowlingbal van 5 kilo (probeer de volgende keer bal nummer 11). De nek is hierop berekend en u kent waarschijnlijk allemaal de beelden van mensen in andere landen die veel op hun hoofd kunnen dragen. Uiteraard is hiervoor een correcte houding noodzakelijk. Als u uw nek naar voren uitsteekt en uw hoofd naar voren kantelt om op uw smartphone te kijken, neemt de kracht die uw hoofd op uw nek uitoefent al toe tot meer dan 12 kilo bij een hoek van slechts 15 graden, tot een extreme belasting vergelijkbaar met 27 kilo bij een hoek van 60 graden! Wat overigens helemaal geen ongebruikelijke hoek is, kijk maar om u heen. In onderstaand plaatje kunt u zien welke kracht het hoofd uitoefent onder welke hoek.

Achtjarige

27 kilo is het gewicht van een gemiddelde achtjarige, dus stel je voor dat deze aan je nek hangt iedere keer dat je je bowlingbal
smartphone checkt. Onderzoeken wijzen uit dat de gemiddelde persoon 2 tot 4 uur per dag naar de smartphone kijkt, dus stel je voor dat je 2 tot 4 uur per dag een 8-jarige in je nek hebt hangen.

 

Vishengel

vishengel

Stel je voor dat je een gewicht van 10 kilo boven je hoofd houdt. Misschien nog te doen. Verplaats het gewicht nu langzaam naar voren met gestrekte armen. Dit geeft een idee van welke krachten de nek en rest van de ruggengraat te verwerken krijgt.
Probeer eens (als gedachte-experiment) een bowlingbal met een vishengel vast te houden. Bedenk nu dat de bowlingbal je hoofd is, en de vishengel je ruggengraat (je nek is niets anders dan het bovenste deel van de ruggengraat). Dit gebeurt er dus met je nek als je hoofd (ver) naar voren staat.

Als je dit 1 of enkele keren per dag zou doen, is er nog niet zoveel aan de hand. Maar uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld ongeveer 80 keer per dag onze telefoon pakken. Wat je vaak doet, wordt een gewoonte die inslijt, en ons lichaam gehoorzaamt door de spieren en gewrichten in de gewenste stand te brengen.

Nekspieren

nekpijn

De nekspieren zijn bedoeld om het hoofd te bewegen: ja knikken, nee schudden, over je schouder kijken, en andere functionele bewegingen. Maar als het hoofd zover naar voren staat, kunnen de nekspieren niets anders doen dan als stabilisatoren te fungeren: ze moeten zich tot het uiterste aanspannen om het hoofd op de plaats te houden. Het gevolg: de nek en bovenrug zitten muurvast en dit werkt – via de ruggengraat – door naar beneden in het hele lichaam. Ook worden hoofd en nek minder beweeglijk. Hoe verder je hoofd naar voren staat, hoe moeilijker het is om je hoofd naar de zijkant te bewegen, probeer dat maar eens. En dat kan heel gevaarlijk zijn bijvoorbeeld in het verkeer. Bovendien vergroot het de kans op een nekhernia.

Zuurstof

Naast grotere kans op nekpijn zijn er ook andere effecten. Zo wordt de zuurstoftoevoer naar de hersenen verminderd als het hoofd naar voren staat. En zuurstofgebrek is de belangrijkste oorzaak van migraine. Naast zuurstoftransport zijn er ook andere processen in het lichaam die sterk verbonden zijn met houding, zoals

  • het spijsverteringsstelsel
  • het lymfesysteem
  • het immuunsysteem

Wat kunt u doen?

Wat kunt u doen om nekklachten te voorkomen? Of om deze aan te pakken als u al last heeft?

Smartphone-strategie

Allereerst is het belangrijk om te stoppen met uw nek naar voren en uw hoofd naar beneden te kantelen om op uw scherm te kijken. Dit geldt overigens niet alleen voor de smartphone, maar ook voor tablet, laptop en zelfs desktopscherm. Enkele mogelijkheden:

  • Houd uw telefoon recht voor uw gezicht zodat u uw hoofd recht kunt houden.
  • Gebruik voornamelijk uw ogen om naar beneden te kijken en houd uw hoofd zoveel mogelijk recht.
  • Scharnier alleen uw hoofd naar beneden (breng uw kin naar uw borst) zonder uw nek naar voren te brengen, als het niet anders kan.

Oefeningen

Op deze pagina staan 4 oefeningen die u kunt doen als u last heeft van hoofd- of nekpijn. Laat u even weten of dit heeft geholpen?

Persoonlijk consult

Bovenstaande oefeningen zijn algemeen en niet op uw lichaam en klachten afgestemd. Neem voor een persoonlijk consult houdingstherapie contact op via deze pagina.