Ik sprak laatst een klant die een diagnose van artrose had gekregen. Ik vertelde haar toen dat kraakbeen terug kan groeien, als je het lichaam een kans geeft. Hieronder zie je twee foto’s waar iets meer dan een jaar tussen zit.

knie-voor
knie-na

Als je goed kijkt op de linker foto zie je dat het kraakbeen van de rechter knie (voor de kijkers links) aan de buitenkant is afgesleten. Als je hier niets aan doet, slijt het kraakbeen verder af en wordt het op een gegeven moment bot op bot, met alle problemen van dien. Dit is een erg pijnlijke situatie, kun je je wel voorstellen.
De rechter foto is genomen een jaar later, na het volgen van een programma van oefeningen uit de houdingstherapie. Magie? Een truc van Victor Mids? Nee hoor, gewoon simpelweg het lichaam de gelegenheid geven om te herstellen. Door de knie uit te lijnen komt er ruimte in de knie waardoor het kraakbeen terug kan groeien.

In de eerste situatie probeert het lichaam ook het kraakbeen terug te laten groeien. Maar omdat de knie niet goed is uitgelijnd, krijgt het lichaam daar geen kans voor. Door de verkeerde stand van de knie (naar binnen toe) blijft het kraakbeen aan de buitenkant steeds afslijten, ook al groeit het steeds terug. Het is dus zaak om dit patroon te doorbreken en de knie de kans te geven weer in de juiste stand te komen. En dat is precies wat oefeningen uit de houdingstherapie doen.

Bot op bot

Zoals gezegd, als je de knie niet uitlijnt zul je uiteindelijk bot op bot kunnen eindigen. Dit geldt niet alleen voor de knie, maar voor eigenlijk alle andere gewrichten: schouders, enkels, en heupen. Het principe is hetzelfde. Als de gewrichten niet goed uitgelijnd zijn, is er onevenredige slijtage die vroeg of laat tot problemen kan leiden.

Meer weten?

Bovenstaande foto’s zijn van een klant van de Egoscue-kliniek in Austin, Texas (V.S.). Lees het hele verhaal via deze link (Engelstalig).

Op het eerstvolgende webinar zal ik in het algemeen ingaan op hoe houdingstherapie kan helpen om een pijnvrij leven te leiden. Lees meer en schrijf je in! 

Hoe oud ben je eigenlijk?

Klik hier voor een blog over hoe het lichaam zichzelf continu herstelt en hoe oud de diverse systemen van het lichaam zijn! 

quick scan

Je eigen situatie vrijblijvend bespreken?

Wil je naar aanleiding hiervan je eigen situatie vrijblijvend bespreken? Boek dan een gratis telefonisch adviesgesprek in. Of doe gelijk een gratis quick scan om er achter te komen wat je houding met je klachten te maken heeft!

Een pijnvrij leven

Wil je weten hoe je een pijnvrij leven kunt bereiken? Kom dan naar het gratis webinar waarin ik uitleg hoe je met oefeningen uit de houdingstherapie hier zelf voor kunt zorgen. Klik hier voor meer informatie en om je op te geven!