“Ik heb niets gemerkt de afgelopen twee weken, ik denk niet dat het werkt. Ik heb nog steeds pijn als ik achter mijn computer zit, terwijl ik zelfs een andere bureaustoel heb gekocht.”

Ik snap het.

Deze mijnheer had aan de bel getrokken vanwege klachten, had besloten om er iets aan te gaan doen en kon niet wachten tot hij resultaat zou merken. Het was echt balen voor hem dat hij na twee weken nog niets voelde, terwijl hij dit wel gehoopt had.

Ook al praat ik met mijn cliënten echt wel over wat ze mogen verwachten, ik kan nooit voorkomen dat iemand in zichzelf stiekem toch andere verwachtingen creëert.

Het beeld is het bewijs

Maar de beleving van de cliënt is gelukkig niet het enige waar we op varen. Meten is weten, dus we gebruiken beeldmateriaal. Foto’s en scans. Dit doen we aan het begin, om het startpunt vast te leggen en tussendoor om te blijven monitoren. En dat is maar goed ook. Bij deze mijnheer was bijvoorbeeld goed te zien dat hij rechterop stond en dat zijn houding bij verschillende activiteiten echt verbeterd was.

Ook vroegen we: “Wat is het cijfer dat je je pijn geeft, op de ergste dag?”

“Drie dagen geleden was het wel een 6”, zei hij.”

Hij was alweer vergeten dat hij op onze eerste sessie zijn pijn een 8 had gegeven. En nu hij zijn scan zelf zag, verbaasde hij zich er over hoe anders zijn houding was. Er was dus wel verbetering, maar het was geleidelijk gegaan. En omdat nog niet alles was zoals hij had gewild, focuste hij zich vooral op wat niet goed ging. Twee weken later appte hij: “Mijn pijn heeft de 6 niet meer gehaald. Ik had toch iets geduldiger moeten zijn.”

Kijk naar het hele plaatje

Je houding verbeteren en klachten oplossen is een proces. Dat je niet meteen verbetering voelt, wil niet zeggen dat het er niet is. Als de foto’s laten zien dat de houding anders geworden is, betekent dit dus wel verbetering. Maar het gebeurt soms ook andersom. Soms laten de foto’s geen verbetering in de houding zien, maar voelen mensen zich wel veel beter. En symptomen zijn ook niet altijd betrouwbaar. Elk lichaam reageert anders en het lichaam moet zich ook weer aanpassen aan de nieuwe situatie. Dat is normaal.

Wees dus wat geduldiger en maak het bespreekbaar met je therapeut. Die kan samen met jou kijken of en waar de verbetering te zien is.