“Kont naar achteren, borst vooruit en je knieën niet voorbij je tenen!”

De sportinstructrice tetterde het zowat in mijn buurvrouw haar oor toen ze het voor de derde keer herhaalde. Mijn buurvrouw, in de Body Pump les dan. Ze droeg felroze sportschoenen en een topje van dezelfde ogen-pijnigende kleur. Haar donkere haar hoog in een paardenstaart. Aan de outfit lag het niet, het straalde aan alle kanten ‘ik ben sportief’ uit.

Het leek echter wel alsof mijn buurvrouw met de felroze schoenen het totaal niet begreep, want ze deed alles wat haar zojuist toegeschreeuwd was precies andersom. Haar knieën duwde ze naar voren, haar kont bleef waar ie was en haar rug stond zo krom als een hoepel.

Hoe dan..??

Ik dacht nog:  ‘Hoe kun je dit nu niet snappen? Zo moeilijk is het toch niet om een squat uit te voeren? Je doet alsof je op een stoel gaat zitten met je kont naar achteren en dan ga je weer staan. Hoe moeilijk kan het zijn?’

Fastforward… 10 jaar later kijk ik er heel anders naar. Ik zie nog steeds mensen in de sportles diezelfde beweging maken, maar nu kijk ik er heel anders naar. Ik vraag me niet meer af of ze de instructie niet begrijpen. In plaats daarvan vraag ik me af : ‘ Hoe komt het dat jij die beweging niet kunt maken? Waar blokkeert het bij jou?’ Het is namelijk vaak geen onwil. Als je je bekken niet goed kunt kantelen, kun je ook geen goede squat beweging maken. En dan schuif je je knieën inderdaad te ver naar voren als je je naar beneden laat zakken.

Kun jij je knieën de andere kant op buigen?

Veel mensen weten helemaal niet hoe ze hun bekken kunnen kantelen. Als deze beweging namelijk geblokkeerd wordt, voelt het alsof die beweging onmogelijk is. Voor die mensen voelt het een beetje hetzelfde als dat ik jou zou vragen om je knieën de andere kant op te buigen.

Hoe zou jij je voelen als iedereen dat kan en jij niet? Dan krijgt je toch het gevoel dat het aan jou ligt? Als mensen bij mij houdingstherapie volgen zijn ze vaak verbaasd wat er al zo snel wél mogelijk is: “Hé, deze oefening heb ik nooit goed kunnen doen en nu lukt het ineens wel.” Alsof dat iets heel geks is.

Normaal kunnen bewegen is niet gek.

Vanuit de houdingstherapie is het heel logisch dat als je een blokkade opheft dat bepaalde bewegingen ineens wel mogelijk zijn. Ik ben benieuwd. Zijn er bewegingen die jij niet kunt maken en anderen wel? Neem eens contact met me op. Ik kijk dan naar hoe jij de beweging uitvoert en waar je blokkade zit. Ik werk vaak via Zoom of op andere locaties, dus als je niet in de buurt van mijn praktijk woont, is dat geen probleem.

Groetjes,

Patrick.