Of je nu denkt dat je het wel kunt of dat je denkt dat je het niet kunt, je hebt gelijk.

Je kunt altijd argumenten vinden waarom iets niet kan, maar je kunt ook redenen  bedenken waarom iets wel kan.

Helaas luisteren we over het algemeen te vaak naar die gedachten of die stemmetjes in onszelf die vinden dat we het niet kunnen. Dat kan als gevolg hebben dat we iets niet afmaken of ergens maar helemaal niet aan beginnen.

We accepteren meestal nogal makkelijk dat die gedachten ons dwarszitten. We zijn al zo gewend dat ze er zijn en we nemen ze vaak best serieus zonder dat we onderzoeken of het wel waar is wat we denken.

Een tijdje geleden had ik iemand op een Zoomcall die wilde bespreken of ik iets kon betekenen voor haar klachten. Ze had allerlei verklaringen waarom ze rugpijn had.

Ze was van het klimrek af gevallen toen ze 6 jaar was. Ze was toen onderzocht, maar er was niets gebroken. “Een zwakke rug zit ook wel in de familie, dus ik zal daar altijd rekening mee moeten houden”, zei ze. Een paar jaar geleden had ze ook rugpijn en toen had ze een doorverwijzing gekregen voor het ziekenhuis.

De dokter had gezegd dat er wel een uitstulping te zien was van een tussenwervelschijf, maar dat dat niet haar klachten kon veroorzaken. Daar was zij zelf niet zo zeker van, want ze had precies pijn op die plek. En nu had ze een paar weken geleden een verkeerde beweging gemaakt. Haar autogordel zat niet helemaal op de goede plek en toen ze wat verder omdraaide om hem te pakken, schoot het in haar rug. Dat was de oorzaak van de pijn nu, zei ze.

Haar hulpvraag?

Of ik wat tips voor rugoefeningen kon geven. Maar geen oefeningen waarbij ze op haar buik moest liggen, want dat kon ze niet. Ze had al van alles geprobeerd en ze wist precies wat wel en niet goed was voor haar.

Van het half uur dat ik gereserveerd had voor deze Zoomcall, was ze al zo’n twintig minuten aan het woord geweest om mij te vertellen wat ze allemaal wel en niet kon en waar ze toe bereid was.

Ik had echter niet meer dan vijf minuten nodig om haar te vertellen dat ik ook iets niet kon en dat was met haar werken. Mits ze haar overtuigingen en eigen verzonnen diagnoses aan de kant wilde schuiven en mij mijn werk zou laten doen.

Hoe zit dat bij jou?

Heb jij ook een ‘ik kan het niet’ overtuiging die je niet kunt loslaten?

Laten we die met een open mind onderzoeken. Misschien kom je er achter dat je het WEL kunt!