Als houdingstherapeut zie ik dagelijks hoe mensen van verschillende leeftijden en achtergronden werken aan hun lichamelijke gezondheid. Onlangs had ik een bijzondere ervaring die ik graag met jullie wil delen, omdat het laat zien dat leeftijd slechts een getal is en dat het nooit te laat is om te werken aan je gezondheid en welzijn.
Mijn cliënt en haar vriendin van 89 jaar.
Leeftijd is maar een getal. Dat bewijst mevrouw Janssen. Mevrouw Janssen is een energieke vrouw van 84 jaar, die ik al een tijdje mag begeleiden. Ze wil graag fitter en soepeler worden. Ze wil zo lang mogelijk onafhankelijk kunnen blijven wonen. Ze is enthousiast over het traject en deelde dit ook met haar vriendin, mevrouw de Vries. Mevrouw de Vries is 89 jaar, maar echt nog bij de pinken; die hoef je niets wijs te maken. Zij zit in hetzelfde schuitje. Ze zegt: “Ik moet er niet aan denken om in zo’n tehuis te zitten, bij al die ouwe mensen.”
Fantastisch. Zelf is ze 89, maar ze wil niet tussen de oude mensen zitten, hahaha.
De motivatie om gezond en fit te blijven, de leergierigheid op deze leeftijd is mooi om te zien en dit is een goede basis om gezond oud te worden.
Ik heb wel eens geschreven over de Blue Zones, gebieden op de wereld waar de meeste mensen ouder worden dan 100 jaar. Er wordt vaak de nadruk gelegd op gezonde voeding en beweging, maar ook de mindset, de levensinstelling is net zo belangrijk.
Houdingstherapie voor ‘oude mensen’
(Laat mevrouw de Vries het maar niet horen)
Houdingstherapie voor senioren, laat ik het dan zo maar noemen, is niet heel anders dan voor jongere mensen. De doelen zijn wellicht anders. Waar jonge mensen nog marathons lopen, voetballen of hiken als doel hebben, zijn deze dames al blij met een goed evenwicht, sterkere botten en spieren en de flexibiliteit om normaal uit bed te kunnen komen.
We kijken ook bij deze dames naar hun basishouding. Hoe staan ze? Hoe lopen ze? Waar blokkeert het en hoe komt dit? Welke spieren moet getraind worden en welke spieren hebben meer baat bij stretchen? Hoe kunnen we oefeningen op maat geven zodat ze goed uitvoerbaar en vol te houden zijn?
Te oud?
Ik hoop dat dit verhaal je helpt om te beseffen dat je nooit te oud bent om aan je gezondheid te werken. Je hoeft niet meer hetzelfde te kunnen als een dertigjarige en daar ligt ook niet de focus op in een traject. Maar hoe fijn is het als je nog zo lang mogelijk voor jezelf kunt zorgen? Je eigen kleren kunt aantrekken, zelf kunt douchen, kunt wandelen en zelf kunt rommelen in huis?
Andere interessante blogs: