Meer of minder??

Ik wil minder!!

 

Steeds weer moet ik mensen terugfluiten. Ik vertel het tijdens de sessies, het staat duidelijk in hun schema’s en toch is dit de meest gemaakte fout:

Ze gaan met hun oefeningen op het maximale zitten van wat ze kunnen.

Als ik met mensen werk, ga ik kijken waar hun klacht vandaan komt en wat ervoor nodig is om dit te resetten. Ze krijgen van mij een schema met oefeningen. De oefeningen worden speciaal geselecteerd op wat voor hun lichaam geschikt is.

 

De soort oefening is belangrijk, maar de uitvoering is minstens net zo belangrijk.

 

Weet je nog die grafiekjes van wiskunde, met de X-as en de Y-as?

De Y-as staat in dit geval voor de hoeveelheid kracht die je gebruikt en de X-as is het aantal herhalingen.

Ik zeg heel vaak, begin maar met 60% van je maximale kracht. Begin maar met een kwart van de herhalingen die hier staat. Less is more.

 

In het schema staan verschillende opties voor oefeningen. Dan kunnen ze oefeningen met elkaar afwisselen en hoeven ze niet elke dag hetzelfde te doen. Hier gaan mensen ook de mist mee in hoor, want als ik zeg dat ze 5 oefeningen van de 15 moeten kiezen, doen ze soms ook alle 15.

Maar nu gaat het even over het aantal herhalingen en de hoeveelheid kracht, die ze moeten doseren.

Dat betekent dus dat ze de oefeningen rustig moeten opbouwen. Eerst helemaal goed met gemak kunnen uitvoeren, dan pas naar het volgende niveau.

 

Op het moment dat ik het ze uitleg begrijpen ze het wel, dat merk ik.

Maar wat gebeurt er bij de volgende afspraak?

 

Dan zeggen ze, een beetje teleurgesteld:

“Ik heb alles gedaan wat er in het schema stond, maar nu heb ik toch weer meer pijn gekregen. Hoe kan dat?”

 

Tja, waarschijnlijk juist omdat je alles hebt gedaan. Je moest 60% van je kracht gebruiken, geen 100% en je moest maar een kwart van de herhalingen doen, niet alles wat daar staat.

 

Aaaarghhh!!

 

Mensen zijn zo prestatiegericht, dat ze zich er fijn bij voelen dat ze het zo goed gedaan hebben. Ze hebben niet door dat ze hun lichaam overbelasten door meteen los te gaan en dat het juist veel beter is om minder te doen.

Sommige oefeningen zijn er op gericht om kleine spiertjes te trainen of spieren die je te weinig gebruikt.

De details zijn belangrijk en less is more!