Als u al een tijdje dezelfde oefeningen doet, of juist als u nieuwe oefeningen doet, dan vraagt u zich misschien af of u de oefeningen goed uitvoert. Als u gebruik maakt van de app of van de video’s op internet staan hier wel veel details in, maar mijn ervaring is dat klanten toch bepaalde details vergeten. Het gebeurt vaak dat men gaat compenseren met andere spieren dan waar de oefening voor bedoeld is. De Egoscue-methode van houdingstherapie werkt met oefeningen die de oude patronen vervangen door nieuwe. Als een of meerdere details van de oefening niet goed worden uitgevoerd, wordt de oefening veel minder effectief, juist omdat je het lichaam laat ‘ontsnappen’ door oude patronen te gebruiken. Je laat compenserende spieren helpen waar je eigenlijk de spieren waarvoor de oefening bedoeld is, wilt isoleren. Hoofd therapie van Egoscue Brian Bradley spreekt dan van een ‘lek’ in je oefening.

Ook als u zelf oefeningen doet bijvoorbeeld uit een van de boeken van Pete Egoscue of een video van internet, is het zeer aan te bevelen de uitvoering te laten checken zodat u weet dat u deze optimaal uitvoert. De oefeningen lijken vaak op oefeningen die u kent uit de yoga of andere beweegvormen, maar het venijn zit hem in de details die vaak afwijken.

Menu review

Als u niet gelijk een nieuw menu wilt (waarvoor een vervolgsessie nodig is) kunt u kiezen voor een ‘menu review’ sessie. Dit is een opfrissing van het menu waarbij we alle oefeningen uit het menu nog eens gedetailleerd doornemen zodat u zeker weet dat u ze goed uitvoert. Ik let daarbij op compenserende acties van andere spieren, dit is iets wat u zelf vaak niet opmerkt. De ervaring leert dat  hierna het menu een stuk effectiever wordt. Het is mij, in 5 jaar, nog nooit gebeurd dat een klant alle oefeningen perfect uitvoerde. We moeten altijd wel een of meerdere details aanpassen en vaak zijn dit grote aanpassingen!

Ook veranderen de inzichten bij de methode. De oefeningen worden niet meer op dezelfde manier uitgevoerd als 40 jaar geleden toen Pete Egoscue deze introduceerde. Veel oefeningen zijn verdwenen of vervangen door effectievere oefeningen, of de details of aantallen zijn aangepast.

Kosten

De menu review / ecise opfrissessie duurt een half uur en kost 45 euro.

Mogelijkheden

Het makkelijkste is om, ook gezien de korte tijdsduur, de sessie online te doen. Dat kan via Skype, FaceTime of Zoom. In het laatste geval heeft u het voordeel dat de sessie kan worden opgenomen zodat u die later nog eens terug kunt kijken om de aanwijzingen nog eens goed te bekijken.

U bent natuurlijk ook van harte welkom op een van de praktijklocaties. Ik kan dan ook, met uw eigen telefoon, een video-opname maken van een of meerdere oefeningen zodat u deze later terug kunt kijken. Het is ontzettend leerzaam om uzelf te zien bewegen en de aanwijzingen te zien.

Direct inplannen

U kunt een menu review inplannen door contact op te nemen.