We beginnen in de woonkamer

Even het geluid harder zetten, de webcam wat verschuiven en we zijn er klaar voor. Mijn cliënt is gekleed in comfortabele sportkleding en heeft er voor gezorgd dat we even niet gestoord worden. Dat is niet heel makkelijk met drie pubers die allemaal andere roosters hebben, maar op dit moment is er rust in huis. ‘Ik geniet er maar even van’ zegt mijn cliënt. Hij is net thuis van zijn werk en vindt het eigenlijk wel heerlijk dat we dit online kunnen doen. ‘Ik moet er niet aan denken om nu weer op pad te moeten’, zegt hij. ‘Dat was voornamelijk de reden waarom ik niet eerder met mijn klachten aan de slag ben gegaan. Die afspraken buitenshuis. Ik heb het al druk zat.’

Op het matje

Na een korte check-in over hoe het de afgelopen week is gegaan, bespreken we wat de aandachtspunten van vandaag zijn. Het matje ligt al klaar en hij laat me zien hoe hij zijn oefeningen de afgelopen week heeft uitgevoerd.

‘Ik snapte eerst echt niet waarom je me deze oefening liet doen. Ik had op een hele andere plek last! Ik dacht, dit gaat nooit werken. Maar goed dat ik toch naar je geluisterd heb’, lachte hij. ‘Ik merk echt wel verschil nu.’

Multitasken in de keuken

Vervolgens pakt hij me op (ja, zijn laptop dus) en gaan we naar de keuken. Hij kookt regelmatig en vraagt zich af hoe hij kan voorkomen dat hij zo’n last van zijn rug heeft tijdens het staan aan het aanrecht. ‘Ik vind koken leuk, maar zo gaat de lol er al snel af, hoor. Ik moet steeds tussendoor gaan zitten.’

Hij doet voor hoe hij staat en beweegt als hij aan het koken is en ik zie al snel puntjes in zijn houding waar hij op kan letten. Hij kan zelfs sommige oefeningen tijdens het koken integreren, zodat ie dat ’s avonds niet meer hoeft te doen. Dat bespaart weer tijd.

‘Zie je’, grap ik, ‘zelfs je keuken wordt een fitnessruimte. Multitasking op zijn best.’

Met de cliënt naar de slaapkamer

De volgende stop is de slaapkamer. Dit hoort een plek van rust en ontspanning te zijn en hier gaan we dan ook focussen op ander soort oefeningen, om de slaap te bevorderen. We nemen zijn slaappatroon door, zijn slaaphouding en bespreken een mogelijk avondritueel dat hem gaat helpen sneller in slaap te komen en dieper door te kunnen slapen.

Na deze virtuele rondleiding keren we terug naar de plek in de woonkamer, waar we nog even de puntjes op de i zetten, het ‘huiswerk’ doornemen en een volgende afspraak maken.