Tijdens het therapieproces gebruik ik diverse software-hulpmiddelen.

Houdingstherapie-software

Update 7-1-2024: Binnenkort verander ik waarschijnlijk van software-platform. De kwaliteit en de mogelijkheden blijven echter hetzelfde. 

Om jouw klachten, foto’s en houding vast te leggen maak ik gebruik van de houdingstherapiesoftware “ePete” die specifiek is ontwikkeld voor het gebruik door houdingstherapeuten en voor gebruik in de Egoscue-klinieken. De software is gebaseerd op de inzichten van Pete Egoscue (vandaar de naam) en is in februari 2019 volledig vernieuwd. In onderstaande schermvoorbeelden zie je hoe dat er uit ziet (klik voor vergroting):

Dit is als het ware een vertaling van jouw houding naar een draadmodel, waarbij ook de gewichtsverdeling (links-rechts en voor-achter) wordt opgeslagen. Normaal gesproken zijn achter het draadmodel jouw houdingsfoto’s te zien (in verband met privacy gebruik ik geen foto’s van mijn eigen cliënten, tenzij zij hier toestemming voor gegeven hebben). Je ziet van links naar rechts eerst het vooraanzicht, dan het zij-aanzicht en ten slotte het bovenaanzicht (waarin bijvoorbeeld rotatie te zien is).

 

Ten slotte wordt in de software ingevoerd wat jouw pijnklachten zijn:

Op basis van deze ingevoerde informatie doet het computerprogramma een voorstel voor een oefenprogramma (menu genaamd in deze methode). Dit is meestal het startpunt van de therapie. Samen gaan we bepalen of dit de juiste oefeningen voor je zijn om mee te beginnen. Er staan ruim 600 oefeningen in de software, en dit aantal wordt regelmatig gewijzigd (nieuwe oefeningen toegevoegd en minder effectieve oefeningen worden weggehaald). Hiermee zijn alle houdingsafwijkingen in de praktijk goed te corrigeren. In de praktijk wordt vaak gebruik gemaakt van een kleinere set van 180 meest gebruikte oefeningen, die hun effectiviteit bewezen hebben. Tijdens de sessie zullen we iedere keer beoordelen of de oefeningen het gewenste effect hebben. In overleg met jou wordt de lengte van het menu bepaald.

Zelflerend systeem

De software wordt zeer regelmatig bijgewerkt naar aanleiding van de meest recente inzichten en ontwikkelingen en wordt continu uitgebreid met nieuwe mogelijkheden. Ik maak gebruik van de iPad-versie van de software, waarin alles geïntegreerd zit zoals het nemen van houdingsfoto’s. De software is zelflerend en maakt gebruik van kunstmatige intelligentie. Op basis van de ingevoerde houding gebruikt de software de meer dan 40 jaar ervaring van Pete Egoscue en andere therapeuten wereldwijd om een optimaal schema voor je te maken, gebaseerd op jouw houding, pijnklachten, lengte en geboortedatum.

Video-software

Voor loopanalyse gebruik ik een mobiele applicatie waarmee ik je kan opnemen tijdens loopanalyse of  tijdens het uitvoeren van een (test)oefening. Dit kan ik dan in super slow motion (en beeld voor beeld) terugkijken. Zie onderstaand schermvoorbeeld (klik voor een vergroting).

Video-analyse

Video-analyse

Deze app is gratis te downloaden voor alle cliënten, zodat je zelf ook naar jouw analyses kan kijken. Dit is een handige tool tijdens het therapieproces, waarbij je zelf gemakkelijk jouw verbeteringen kunt volgen. Ik kan desgewenst een analyse hieraan toevoegen (voice over) en naar je toe sturen, zodat het duidelijk is waar je op moet letten.

Mobiele app

Om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken is er een app ontwikkeld waarmee je jouw menu kan inzien en die tevens als timer dient. Deze app houdt voor jou bij hoe lang je de huidige oefening nog moet doen, hoeveel herhalingen en eventueel sets. Verder kun je in de app

  • de instructies van elke oefening nalezen
  • jouw oefeningen uitprinten
  • filmpjes van de oefening kijken
  • het doel en nut van elke oefening nalezen
  • terugkoppeling geven aan de therapeut over elk oefenprogramma (menu) en elke oefening
  • contact met de therapeut opnemen

De (Engelstalige) app is gratis en beschikbaar voor Android- en iOS-smart devices, en via een web-interface. Vanaf het moment dat je als klant ingevoerd wordt in het systeem ontvang je een link om de app te downloaden en je gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren. Hieronder zie je enkele schermvoorbeelden van deze app.

Je zult gedurende het therapieproces meerdere menu’s krijgen. Via de app kan je altijd kiezen welk menu je wil gebruiken. Het meest recente menu staat bovenaan. Als je een menu opent, zie je de oefeningen in dat menu:

Update 1) 7-1-2024: onderstaande screen shots zijn van de oudere versie van de app.

Update 2) 7-1-2024: waarschijnlijk stappen wij binnenkort over op andere software. Hierover later meer. 

Per oefening word je begeleid met geluiden, en eventueel stem, hoeveel herhalingen en sets je nog te gaan hebt:

Door de ingebouwde timer te gebruiken hoef je de app niet te verlaten. Je kunt ook de notitie nalezen die de therapeut voor je heeft geschreven met specifieke instructies.

Per oefening staan er instructies, in de vorm van tekst, plaatjes en zelfs video:

In onderstaand plaatje zie je de feedback die je per oefening kunt geven. Deze is zeer belangrijk, niet alleen voor de therapeut, maar ook voor het systeem. Het systeem is zelflerend en als bepaalde oefeningen te moeilijk of pijnlijk zijn, zullen deze oefeningen minder worden voorgesteld. Door jouw feedback wordt het systeem, wereldwijd, steeds slimmer.

\