Tijdens het therapieproces gebruik ik diverse software-hulpmiddelen.

Houdings-software

om uw klachten, foto’s en houding vast te leggen maak ik gebruik van de houdingssoftware “ePete” die specifiek is ontwikkeld voor het gebruik door houdingstherapeuten en voor gebruik in de Egoscue-klinieken. De software is gebaseerd op de inzichten van Pete Egoscue (vandaar de naam). In onderstaande schermvoorbeelden ziet u hoe dat er uit ziet (klik voor vergroting):

houding in vooraanzicht

Representatie van uw houding in vooraanzicht

Dit is als het ware een vertaling van uw houding naar een draadmodel, waarbij ook de functionaliteit en de gewichtsverdeling worden opgeslagen. Normaal gesproken zijn aan de rechterkant uw houdingsfoto’s te zien (in verband met privacy gebruik ik geen foto’s van mijn eigen cliënten, tenzij zij hier toestemming voor gegeven hebben).

Zijaanzicht

Idem voor zijaanzicht

Sommige houdingsafwijkingen laten zich alleen zien in een bovenaanzicht:

Bovenaanzicht

Ten slotte wordt in de software ingevoerd wat uw pijnklachten zijn:

Pijnklachten

Op basis van deze ingevoerde informatie doet het computerprogramma een voorstel voor een oefenprogramma (menu genaamd in deze methode). Dit is meestal het startpunt van de therapie, samen gaan we bepalen of dit de juiste oefeningen voor u zijn om mee te beginnen. Er staan ruim 600 oefeningen in de software, en dit aantal wordt nog regelmatig uitgebreid. Hiermee zijn alle houdingsafwijkingen in de praktijk goed te corrigeren. In de praktijk wordt vaak gebruik gemaakt van de 180 meest gebruikte oefeningen, die hun effectiviteit bewezen hebben.

Deze software wordt zeer regelmatig bijgewerkt naar aanleiding van de meest recente inzichten en ontwikkelingen en wordt continu uitgebreid met nieuwe mogelijkheden. Ik maak gebruik van de iPad-versie van de software, waarin alles geïntegreerd zit zoals het nemen van houdingsfoto’s.

Video-software

Voor loopanalyse gebruik ik een mobiele applicatie waarmee ik u kan opnemen tijdens loopanalyse of het uitvoeren van een (test)oefening en dit in super slow motion (en beeld voor beeld) kan terugkijken. Zie onderstaand schermvoorbeeld (klik voor een vergroting).

Video-analyse

Video-analyse

Deze app is gratis te downloaden voor alle cliënten, zodat u zelf ook naar uw analyses kunt kijken. Dit is een handige tool tijdens het therapieproces, waarbij u zelf gemakkelijk uw verbeteringen kunt volgen. Ik kan desgewenst een analyse hieraan toevoegen (voice over) en naar u toe sturen, zodat het duidelijk is waar u op moet letten.

Mobiele app

Om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken is er een mobiele app ontwikkeld waarmee u uw menu kunt inzien en die tevens als timer dient. Deze app houdt voor u bij hoe lang u de huidige oefening nog moet doen, hoeveel herhalingen en eventueel sets. De (Engelstalige) app is op dit moment alleen nog als iOS (Apple iPhone / iPad) app beschikbaar. Hieronder ziet u enkele schermvoorbeelden van deze app (klik voor een vergroting):

Startscherm

Startscherm

Uw laatste menu wordt opgehaald van de server. Als u (gaandeweg het therapieproces) meerdere menu’s heeft  kunt u kiezen welk menu u wilt gebruiken.

Aantal herhalingen nog te gaan

Aantal herhalingen nog te gaan

Per oefening wordt u begeleid met geluiden, en eventueel stem, hoeveel herhalingen en sets u nog te gaan heeft.

Overzicht menu

Overzicht menu

U kunt in één oogopslag zien hoe uw menu er uitziet. Hierdoor kunt u ervoor kiezen om uw menu niet uit te printen. Deze app is een zeer handig hulpmiddel waardoor u uw oefeningen gemakkelijker kunt doen.

Detailscherm

Detailscherm

U krijgt per oefening een duidelijk plaatje te zien en een beschrijving. Dit is een standaardbeschrijving eventueel aangevuld met specifieke instructies die ik voor u heb gegeven. Voor sommige oefeningen is ook een video beschikbaar.

De mobiele app is beschikbaar voor alle cliënten en is gratis.

Toekomstige ontwikkelingen

In het eerste kwartaal van 2019 komt een nieuwe versie uit van zowel de software voor mij als therapeut als voor u als klant. Kijk op deze pagina voor meer informatie!