Tijdens het therapieproces gebruik ik diverse software-hulpmiddelen.

Houdingstherapie-software

om uw klachten, foto’s en houding vast te leggen maak ik gebruik van de houdingstherapiesoftware “ePete” die specifiek is ontwikkeld voor het gebruik door houdingstherapeuten en voor gebruik in de Egoscue-klinieken. De software is gebaseerd op de inzichten van Pete Egoscue (vandaar de naam) en is in februari 2019 volledig vernieuwd. In onderstaande schermvoorbeelden ziet u hoe dat er uit ziet (klik voor vergroting):

Dit is als het ware een vertaling van uw houding naar een draadmodel, waarbij ook de gewichtsverdeling (links-rechts en voor-achter) wordt opgeslagen. Normaal gesproken zijn achter het draadmodel uw houdingsfoto’s te zien (in verband met privacy gebruik ik geen foto’s van mijn eigen cliënten, tenzij zij hier toestemming voor gegeven hebben). U ziet van links naar rechts eerst het vooraanzicht, dan het zij-aanzicht en ten slotte het bovenaanzicht (waarin bijvoorbeeld rotatie te zien is).

 

Ten slotte wordt in de software ingevoerd wat uw pijnklachten zijn:

Op basis van deze ingevoerde informatie doet het computerprogramma een voorstel voor een oefenprogramma (menu genaamd in deze methode). Dit is meestal het startpunt van de therapie, samen gaan we bepalen of dit de juiste oefeningen voor u zijn om mee te beginnen. Er staan ruim 600 oefeningen in de software, en dit aantal wordt regelmatig gewijzigd (nieuwe oefeningen toegevoegd en minder effectieve oefeningen worden weggehaald). Hiermee zijn alle houdingsafwijkingen in de praktijk goed te corrigeren. In de praktijk wordt vaak gebruik gemaakt van een kleinere set van 180 meest gebruikte oefeningen, die hun effectiviteit bewezen hebben. Tijdens de sessie zullen we iedere keer beoordelen of de oefeningen het gewenste effect hebben. In overleg met u wordt de lengte van het menu bepaald.

Zelflerend systeem

De software wordt zeer regelmatig bijgewerkt naar aanleiding van de meest recente inzichten en ontwikkelingen en wordt continu uitgebreid met nieuwe mogelijkheden. Ik maak gebruik van de iPad-versie van de software, waarin alles geïntegreerd zit zoals het nemen van houdingsfoto’s. De software is zelflerend en maakt gebruik van kunstmatige intelligentie. Op basis van de ingevoerde houding gebruikt de software de meer dan 40 jaar ervaring van Pete Egoscue en andere therapeuten wereldwijd om een optimaal schema voor u te maken, gebaseerd op uw houding, pijnklachten, lengte en geboortedatum.

Video-software

Voor loopanalyse gebruik ik een mobiele applicatie waarmee ik u kan opnemen tijdens loopanalyse of het uitvoeren van een (test)oefening en dit in super slow motion (en beeld voor beeld) kan terugkijken. Zie onderstaand schermvoorbeeld (klik voor een vergroting).

Video-analyse

Video-analyse

Deze app is gratis te downloaden voor alle cliënten, zodat u zelf ook naar uw analyses kunt kijken. Dit is een handige tool tijdens het therapieproces, waarbij u zelf gemakkelijk uw verbeteringen kunt volgen. Ik kan desgewenst een analyse hieraan toevoegen (voice over) en naar u toe sturen, zodat het duidelijk is waar u op moet letten.

Mobiele app

Om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken is er een app ontwikkeld waarmee u uw menu kunt inzien en die tevens als timer dient. Deze app houdt voor u bij hoe lang u de huidige oefening nog moet doen, hoeveel herhalingen en eventueel sets. Verder kunt u in de app

  • de instructies van elke oefening nalezen
  • uw oefeningen uitprinten
  • filmpjes van de oefening kijken
  • het doel en nut van elke oefening nalezen
  • terugkoppeling geven aan de therapeut over elk oefenprogramma (menu) en elke oefening
  • contact met de therapeut opnemen

De (Engelstalige) app is gratis en beschikbaar voor Android- en iOS-smart devices, en via een web-interface. Vanaf het moment dat u als klant ingevoerd wordt in het systeem ontvangt u een link om de app te downloaden en uw gebruikersnaam en wachtwoord. Hieronder ziet u enkele schermvoorbeelden van deze app.

U zult gedurende het therapieproces meerdere menu’s krijgen. Via de app kunt u altijd kiezen welk menu u wilt gebruiken. Het meest recente menu staat bovenaan. Als u een menu opent, ziet u de oefeningen in dat menu:

Per oefening wordt u begeleid met geluiden, en eventueel stem, hoeveel herhalingen en sets u nog te gaan heeft:

Door de ingebouwde timer te gebruiken hoeft u de app niet te verlaten. U kunt ook de notitie nalezen die de therapeut voor u heeft geschreven met specifieke instructies.

Per oefening staan er instructies, in de vorm van tekst, plaatjes en zelfs video:

In onderstaand plaatje ziet u de feedback die u per oefening kunt geven. Deze is zeer belangrijk niet alleen voor de therapeut, maar ook voor het systeem. Het systeem is zelflerend en als bepaalde oefeningen te moeilijk of pijnlijk zijn, zullen deze oefeningen minder worden voorgesteld. Door uw feedback wordt het systeem, wereldwijd, steeds slimmer.

\