Wanneer ik mijn cliënten op hun kop geef!

Mijn werk vind ik super leuk en het is mijn missie om cliënten te leren wat ze zelf kunnen doen om klachten te voorkomen en te verminderen.

Daarvoor stel ik een persoonlijk plan op voor elke cliënt. Elke klacht is anders en elk lichaam is anders. Ik geef richtlijnen voor oefeningen en de hoeveelheid oefeningen. Als het gaat om squats bijvoorbeeld: Sommige mensen kunnen met gemak 20 squats, maar anderen hebben na het uitvoeren van 8 squats al pijn.

Je komt bij mij omdat je klachten hebt. Je hebt pijn of je merkt dat je bepaalde bewegingen niet goed kunt maken. Veel mensen gaan super enthousiast de oefeningen doen die ik ze opgeef en zelfs nog veel meer dan dat. “Hoe meer, hoe beter, toch?”

Nee.

Als het doel uiteindelijk 20 squats is, is het niet de bedoeling dat je er na de eerste afspraak gelijk 20 moet kunnen. Ik wil dat je de oefening goed en met aandacht uitvoert. Dat betekent dat ik vaak zeg: “Doe deze week de helft van wat er staat.”

Maar puntje bij paaltje komen mensen terug en hebben ze meteen al die 20 squats gedaan omdat het wel ging. “Ja, het was wel een beetje pijnlijk, maar goed te doen, hoor.”

Sorry, maar als je mijn cliënt bent, dan geef ik je wel een beetje op je kop. Je wilt van je klachten af, maar je luistert niet naar mijn advies? Meer is niet beter. Juist minder doen om meer te bereiken, dat is waar het om gaat. Waarschijnlijk ging je al vaker over je grenzen. Dat werkte niet, anders zouden je klachten al over zijn.

Dat is mijn grootste frustratie als het gaat om mensen helpen met klachten. Ze kunnen zo verrekte eigenwijs zijn! ‘Niet zeuren, maar doorgaan’, zit er bij veel mensen zo ingebakken. En het werkt nooit. Je lichaam geeft je een signaal met deze klachten. En dat signaal is nooit: ‘Push jezelf tot het uiterste. Stel je niet zo aan. Je moet het gewoon kunnen.’

Wil jij de oorzaak van je klachten achterhalen zodat je van je klachten af kunt komen? Ik help je graag verder.

https://www.houdingstherapie-hercules.nl/