Modified Floor Block is een uitstekende oefening voor mensen wiens schouders naar voren staan. Ik gebruik hem zelf vaak na een lange dag achter de computer en/of bij RSI-achtige klachten. Maar deze oefening pakt meer aspecten van (een verkeerde) houding aan, zie verderop.

Benodigdheden

Twee objecten tussen de 10 en 20 centimeter hoog van gelijke hoogte. U kunt bijvoorbeeld een stapel boeken of schoenendozen gebruiken. Zorg dat de objecten niet meegeven (te zacht zijn), een stapel kussens is dus niet aan te bevelen.

Uitgangspositie

modified floor block

  • Ga liggen op uw buik.
  • Laat uw voeten naar binnen vallen, het liefst raken de grote tenen elkaar.
  • Buig uw ellebogen 90 graden en zorg dat uw bovenarmen eveneens een hoek van 90 graden met uw bovenlichaam maken (uw bovenarmen wijzen dus recht opzij).
  • Als u het prettig vindt, leg iets (duns) onder uw voorhoofd bijvoorbeeld een dun kussentje of opgerolde handdoek, maar zorg dat deze niet te dik is: uw nek moet in een neutrale houding blijven.

Uitvoering

Blijf in deze houding liggen gedurende 6 minuten.

Werking

Deze oefening brengt de schouders (weer) in een betere positie. Bij de meeste mensen staan de schouders naar voren en zeker na (te lang) zitten (achter de computer). Hetzelfde geldt voor de bovenrug. De meeste mensen hebben hier een te sterke kromming naar voren (kyfose). In deze positie kan de bovenrug zich beter strekken. Maar deze oefening doet meer. De verbeterde positie van de bovenrug creëert een keteneffect (de ruggengraat is tenslotte één geheel) waardoor ook de onderrug zich beter kan strekken, en het bekken in een betere positie komt (het bekken zit vast aan de ruggengraat). Daarnaast draait het bovenbeen licht naar binnen in de heupkom in deze positie. Bij bijna iedereen is er sprake van bovenbenen die naar buiten gedraaid zijn (meestal in combinatie met een bekken dat naar voren gekanteld is). Deze positie helpt dus om het been weer in een meer neutrale positie te krijgen. In combinatie met de verbeterde bekkenpositie kan deze oefening ook rugklachten verminderen.

Toepassing

Probeert u deze oefening eens als u last heeft van RSI-klachten. Bij RSI-klachten is (bijna) altijd de schouderpositie verkeerd en staan de schouders te ver naar voren. Door deze oefening wordt dit gecorrigeerd.

Tips

  • Experimenteer met de hoogte die voor u het beste is. De meeste mensen gebruiken blokken van ongeveer 15 centimeter.

Ervaringen

Laat u even weten hoe deze oefening bevalt, of als u nog vragen heeft?