In het eerste kwartaal van 2019 komt de nieuwe versie uit van ePete, het softwarepakket waar therapeuten mee werken die de Egoscue-methode beoefenen en volledig gecertificeerd zijn door het Egoscue Instituut in San Diego (Californië, VS). Hier hoort een stuk software voor de therapeut bij maar er is ook een nieuwe versie van de klant-software waarmee u gemakkelijk uw oefeningen kunt bijhouden. Hierover vertel ik iets meer op deze pagina.

Update Maart 2019: de software is inmiddels in gebruik! De eerste ervaringen zijn erg goed, de menu’s die gegenereerd worden zijn korter en effectiever dan de menu’s die met de vorige versie gegenereerd werden. De beschrijving van de software is inmiddels bijgewerkt op de pagina Gebruikte software

Software voor de therapeut

Voor mij als therapeut is de software volledig opnieuw geschreven in nauwe samenwerking met Pete Egoscue. Het programma “ePete” doet zijn naam dus volledig eer aan, het is als het ware alsof er een elektronische versie van Pete (Egoscue) naast ons staat om te adviseren. Hierin is ruim 40 jaar ervaring met verschillende houdingen en klachten verwerkt. De software is in hoge mate “kunstmatig intelligent” want het leert van de suggesties. Werkt een bepaalde oefening bij u niet goed, dan leert het programma daarvan en stelt de volgende keer een andere oefening voor. Ik krijg binnenkort training voor deze nieuwe software en ben erg enthousiast en benieuwd!

De basisprincipes van de methode blijven hetzelfde. Uw houding, pijnklachten en functionaliteit worden ingevoerd in de computer. Deze doet vervolgens een aantal suggesties voor oefeningen die goed zouden kunnen helpen. We proberen deze en bouwen op deze manier uw “menu” (serie van oefeningen) op. Dit gebeurt op een manier die zijn effectiviteit al meer dan 40 jaar heeft bewezen: bij de Egoscue-methode gaat het om de synergie tussen de oefeningen en de volgorde waarin ze gedaan worden. Dit gebeurt volgens een vaste set richtlijnen. De (volgorde van de) oefeningen zijn altijd in overleg met u en in overeenstemming met uw doelstellingen die we van tevoren hebben besproken. De een wil graag rustige oefeningen en de ander liever wat intensievere. Beide kunnen hetzelfde doel bereiken.

Screenshot

Hieronder ziet u een screenshot van de app voor de therapeut. Op de achtergrond ziet u de houdingsfoto’s die we regelmatig nemen. Op de voorgrond ziet u een schematische weergave van de houding van de klant, op basis hiervan stelt het computerprogramma een aantal oefeningen voor.

ePete therapist

Software voor de klant

Ook voor u, de klant, is er een nieuwe versie van de software waarmee u uw oefeningen kunt bijhouden. Deze software biedt ondersteuning voor de volgende platformen:

  • Android-tablets en -smartphones
  • iOS-apparaten (iPad, iPhone)
  • Web-interface via de browser van elke computer of mobiel device

Met deze app heeft u altijd al uw oefeningen bij de hand. In de loop van een therapietraject krijg u vaak meerdere menu’s van oefeningen en met deze app kunt u gemakkelijk heen en weer bladeren tussen verschillende menu’s. U kunt onder andere

  • bepaalde menu’s als favoriet markeren zodat u deze makkelijk terugvindt
  • bepaalde oefeningen als favoriet markeren
  • feedback geven op menu’s
  • feedback geven op oefeningen

Als u feedback geeft of iets als favoriet aanmerkt, krijg ik daar een seintje van zodat ik daar bij het maken van een volgend persoonlijk oefenprogramma rekening mee kan houden.

In de app zijn alle oefeningen duidelijk beschreven, van plaatjes en video’s voorzien, en eventueel van persoonlijke aanwijzingen die ik er voor u bij zet. Er is een ingebouwde timer die de herhalingen aftelt of de tijd die u aan een oefening dient te besteden.  Dit maakt het therapieproces effectiever, u kunt immers tijdens het doen van de oefeningen direct feedback geven. Bijvoorbeeld of een oefening te licht of te zwaar is, of als u er een vraag over heeft. Ook kan het zijn dat u iets opmerkt bijvoorbeeld dat een oefening makkelijker gaat aan 1 kant en/of dat een oefening makkelijker gaat dan een week geleden. Hoe meer feedback u geeft, hoe beter ik kan inspelen op uw voortgang. Dit maakt het therapieproces effectiever en efficiënter.

De app is voor u bedoeld en als u bijvoorbeeld een keer een menu krijgt van een andere Egoscue-houdingstherapeut dan zal dat menu ook in uw app verschijnen.

Uiteraard is (en blijft) deze app gratis! Dit is een extra service die geboden wordt aan klanten van therapeuten die volledig gecertificeerd zijn door de Egoscue-methode.

Er is ook een bestaande (verouderde) versie van deze app (alleen iOS) die u gratis kunt testen ook al bent u (nog) geen klant. Neem contact met mij op als u hierin geïnteresseerd bent of als u andere vragen heeft! Ik ben erg enthousiast over deze nieuwe app(s) en ik verwacht dat dit de kwaliteit van dienstverlening nog hoger zal maken.

Screenshots

Hieronder vindt u enkele screenshots van de klantsoftware:

Bovenstaand plaatje laat de situatie zien dat u verschillende menu’s heeft die u tijdens het therapieproces heeft gekregen. Enkele hiervan heeft u als favoriet aangemerkt. Op deze manier kunt u gemakkelijk switchen tussen menu’s. Tussen haakjes ziet u het aantal oefeningen in een menu. Het kan bijvoorbeeld zijn dat als u bepaalde klachten krijgt, een bepaald menu effectiever is dan andere. Of dat u een menu heeft dat u op het werk (op kantoor bijvoorbeeld) kunt gebruiken. Of een sportspecifiek menu dat u gebruikt voordat u aan uw sport begint.

In bovenstaande screenshot is het overzicht van een menu te zien. U kunt in één oogopslag zien welke oefeningen er in een menu zitten. U kunt elke oefening openen om details te zien.

Hierboven is te zien dat u voor elke oefening direct feedback kunt geven. Deze zal dan in mijn dashboard verschijnen zodat we hier de volgende keer aandacht aan kunnen besteden. Desgewenst neem ik direct contact met u op voor instructies of om bijvoorbeeld een oefening (tijdelijk) uit het menu te halen. Zo zorgen we er samen voor dat het oefenprogramma maximaal effectief blijft.

Bij de meeste oefeningen is ook een teller aanwezig in de app die u gemakkelijk kunt gebruiken om de oefening te timen. U krijgt standaard een seintje als u halverwege de oefening bent en op 1 minuut, 30 en 10 seconden van tevoren.

Ten slotte

Houdingstherapie blijft mensenwerk. Ook met de huidige versie van de software worden suggesties gedaan van oefeningen, gebaseerd op de houding en klachten. Ik neem deze suggesties vaak deels over, maar altijd na uittesten of een oefening geschikt voor u is. Van sommige oefeningen heb ik inmiddels voldoende feedback gekregen dat deze juist wel of juist niet effectief zijn dus deze gebruik ik vaker of juist helemaal niet. Een persoonlijk oefenschema is precies wat het zegt, persoonlijk. In overleg met u en afhankelijk van uw doelen wordt dit opgesteld. De computer kan hierbij een goed hulpmiddel zijn maar nooit meer dan dat. Uiteindelijk gaat het erom dat we (de reacties van) uw lichaam beter leren kennen en effectiever en efficiënter kunnen inspelen op de situatie en uw doelen sneller bereiken.