Heb je ooit tijdens een oefening gemerkt dat je je adem inhoudt? Dat je meer bezig bent met het uitvoeren van de beweging dan met wat je lichaam je vertelt?

Als houdingstherapeut zie ik dit vaak gebeuren. Mensen komen binnen met het idee dat oefeningen zwaar en uitputtend moeten zijn om effectief te zijn.

Maar hier is een kleine reminder: als je tijdens je oefeningen je adem inhoudt, probeer je misschien te veel te doen. En ja, dit kan een teken zijn dat je lichaam verkrampt is, vasthoudt aan oude patronen, of simpelweg te gespannen is.

Het mooie van ademhalen is dat het een natuurlijk ritme heeft dat ontworpen is om ons door elke situatie te loodsen, inclusief onze workouts. Ademhalen hoort je te aarden, te centreren en je te helpen focussen. Wanneer we ons adem inhouden, onderbreken we dit natuurlijke proces, waardoor we ons lichaam extra belasten.

Het inhouden van je adem is vaak een onbewuste reactie op inspanning of concentratie. Het kan een signaal zijn dat je over je grenzen gaat. Misschien herken je het wel: die neiging om je adem in te houden bij het tillen van iets zwaars of tijdens een moeilijke yoga-pose. Dit is een moment om te checken:

Hoe voelt mijn lichaam nu?

Ben ik te gespannen?

Probeer ik te veel?

Als je merkt dat je je adem inhoudt, neem dan een stap terug. Verlaag de intensiteit van je oefening of pas de beweging aan zodat je comfortabel door kunt ademen. Dit is niet “opgeven” of “minder doen”, dit is slim luisteren naar je lichaam.

Gebruik je ademhaling als een gids voor je oefeningen. Als je gemakkelijk kunt ademen, ben je waarschijnlijk in harmonie met wat je lichaam aankan. De adem kan je helpen oude patronen van spanning en kramp te herkennen en los te laten. Het is mooi als je je bewust kan worden van je lichaamshouding, je grenzen en je mogelijkheden.

Begin met het integreren van bewuste ademhaling in je routine. Focus bij elke oefening op een gelijkmatige en diepe ademhaling. Dit kan betekenen dat je de oefeningen langzamer uitvoert of de intensiteit aanpast. Het resultaat? Een gebalanceerd lichaam, minder spanning, en een gezondere houding.

Onthoud: oefeningen zijn niet bedoeld om adembenemend te zijn in de letterlijke zin van het woord. Blijf bewust doorademen.

Onze houdingsspecialisten staan voor je klaar als je hier hulp bij nodig hebt.